Feniks Festival : driedaagse ontdekkingsreis in de wondere wereld van muziek, theater, opera, beeldende kunst & performance

Feniks Festival Dit weekend vint in de muziektheaterwerkplaats van Walpurgis aan het Deurneleitje in Mortsel de 9de editie van het Feniks Festival. Ook deze keer mag je je verwachten aan een feestelijke opening, een verrassende librettolezing en tal van andere artistieke projecten in allerlei stadia van ontwikkeling: van eerste lezing, over work-in-progress en tryouts tot nieuwe voorstellingen die al dan niet in opdracht van Walpurgis gecreëerd worden. En tussen de bedrijven door kan je buiten op het terras met een drankje op adem komen of op plundertocht gaan in het festival-winkeltje met Walpurgisrecords, accessoires en kostuums uit vroegere producties… Op zondagavond wordt het Feniks Festival feestelijk afgesloten met een gevarieerd en smakelijk buffet waarbij publiek en artiesten samen aan tafel zitten.

Artistiek gezien is het Feniks Festival behoorlijk uniek omdat het een platform is voor artistieke projecten in alle stadia van ontwikkeling : van eerste lezing, over toonmoment tot première. Op maatschappelijk vlak wil Walpurgis we met dit festival het sociale weefsel in de stad en de samenleving versterken. Door de oprichting van een solidariteitsfonds en de vruchtvolle samenwerking met organisaties zoals PC St-Amedeus, OCMW-Mortsel en Rechtop! verlagen ze de drempels voor nieuwkomers en mensen voor wie cultuur moeilijker bereikbaar is.

Hedendaagse muziektheaterproducties
Walpurgis specialiseert zich sinds haar oprichting in 1989 in de creatie en de ontwikkeling van hedendaags muziektheater waarin de zanger als maker en uitvoerder centraal staat. Walpurgis is een plek van artistieke en culturele diversiteit: multidisciplinair en meerstemmig. Zij is een open huis voor zangers, acteurs, muzikanten en een publiek met een uitgesproken interesse in muziektheater. Sinds 1999 is Judith Vindevogel (sopraan) artistiek leider. Walpurgis geeft regelmatig schrijf-en compositieopdrachten en geeft onder het label Walpurgisrecords ook CD’s uit.

Het wordt vooral uitkijken naar: de Belgische première van de interactieve muziektheaterproductie Jammie!!! van het Nederlandse gezelschap Tafel van Vijf. Verder maakt illustratrice Ingrid Godon 3 nieuwe portretten voor Walpurgis, Nick Steur gaat op zoek naar de stem in de steen, en Judith Vindevogel – sopraan en artistiek leider van Walpurgis – werkt met fluitiste Elisabeth de Merode – een echte prinses die zich gespecialiseerd heeft in hedendaagse muziek – en Naomie Christiaens – een jonge illustratice van 20, waar we nog van gaan horen – aan een toonmoment van Wol en Water naar Alice in Spiegelland.

Drie van de vier nieuwe Feniks Festival-creaties zijn elke festivaldag (van 21 t/m 23 september) te zien:

– Stepping Stones van ‘stenenfluisteraar’ Nick Steur
– de speelse vivisectie van de operaklassieker La Bohème
– Vincent, Irma en Gustaaf, drie nieuwe – door WALPURGIS gechambreerde – portretten van Ingrid Godon

Deze creaties kunnen, afhankelijk van welke dag men komt, gecombineerd worden met verschillende andere optredens of workshops.

vrijdag 21 september
– de tegendraadse openingsspeech van Jeroen Olyslaegers 

zaterdag 22 september
– een pittige workshop voor iedereen tussen 13 en 18 jaar  
– een hoogst bijzondere jamsessie voor kinderen (5+) en hun speelgoed 
– het toonmoment van de Charms ! Muziek ! Theater ! Workshop (15+)
– een afscheidsritueel aan de fossiele brandstoffen bij zonsondergang

zondag 23 september
– een muzikaal avontuur in Spiegelland
– Fragmenten uit Pelléas en Mélisande met studenden van het Franstalige Conservatoire de Bruxelles.
– een zeer laagdrempelige straatvoorstelling
– gratis kennismakingslessen Alexandertechniek

Tijd en plaats van het gebeuren :

Feniks Festival
Van vrijdag 21 tot en met zondag 23 september 2012
Muziektheaterwerkplaats deFeniks – Mortsel
Deurneleitje 6
Mortsel

Meer info : www.walpurgis.be

Bekijk hier de officiële trailer van het Feniks Festival 2012

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Bv_kWxNzaHM?feature=player_detailpage&w=500&h=305]