Berio Festival in Amsterdam : vijf concerten met hoogtepunten uit het werk van Luciano Berio in Muziekgebouw aan ‘t IJ

Luciano Berio Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam wijdt van vrijdag 28 t.e.m. zondag 30 september een festival aan Luciano Berio (foto), een van de grote componisten van de 20ste eeuw. In vijf concerten zijn enkele van de belangrijkste werken te horen van deze Italiaanse componist. Daaronder de Sequenza’s, Coro, Folk Songs en Sinfonia. Uitvoerdenden zijn onder meer Asko|Schönberg, Calefax Rietkwintet, DoelenEnsemble en Cappella Amsterdam. Het werk van Berio – beschouwd als briljant – speelde een belangrijke rol in de avant-gardemuziek na 1945.

Luciano Berio (1925-2003) blijft van de avant-garde componisten uit de jaren vijftig het dichtst bij de traditie. Als echte Italiaan wil hij met zijn muziek vooral communiceren. Experimenteerdrift komt op de tweede plaats. Wát hij het publiek te vertellen heeft komt in één weekend aan bod in al zijn veelvormige pracht.

Berio gebruikt alle middelen die hem ter beschikking staan. Elektronische klanken, koren en de talenten van musici. Zijn werk kan idyllisch en luchthartig zijn. Maar ook intens, vanuit sociale bewogenheid. In samenspraak met individuele musici verkent hij de grenzen van hun kunnen en van hun instrument. Communicatie, ook met zijn publiek, staat bij Berio voorop.

Opening festival in Entreehal
In het eerste concert van het festival (vrijdag 28/09) staan de orkestwerken ‘Rendering’ (1989/90) en ‘Sinfonia’ (1968/69) op het programma, gespeeld door KC Codarts Symphony Orchestra o.l.v. Etienne Siebens en door Synergy Vocals. Even ervoor om 20.00 uur opent het festival in de Entreehal van het Muziekgebouw met het werk ‘Call’ (St.Louis Fanfare), door een koperkwintet van het Conservatorium van Amsterdam (gratis toegankelijk).

Sequenza’s centraal
Centraal in het oeuvre van Berio staan 14 ‘Sequenza’s’: composities waarin Berio de mogelijkheid van solo-instrumenten tot het uiterste benut. Calefax Rietkwintet en solisten spelen op zondagochtend enkele van de Sequenza’s, waaronder die voor cello, trompet, accordeon en viool. Op de zondagmiddag speelt Asko|Schönberg o.l.v. Reinbert de Leeuw verschillende ‘Chemins’, composities waarin Berio zijn eigen Sequenza’s als uitgangspunt nam.

Andere hoogtepunten
Andere hoogtepunten in het Berio festival zijn ‘Coro’ (1975/76) en de ‘Folk Songs’ (1964) op zaterdagavond door het DoelenEnsemble, Cappella Amsterdam en Notabu. En ‘Laborintus 2’ uit 1963/1965 (i.s.m. Bimhuis) op zondagavond door musici van het Conservatorium van Amsterdam.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Berio Festival
Van vrijdag 28 t.e.m. zondag 30 september 2012
Muziekgebouw aan ‘t IJ – Amsterdam
Piet Heinkade 1
Amsterdam (Nederland)

Het volledige programma en alle verdere info vind je op www.muziekgebouw.nl

Extra :
Luciano Berio op www.compositiontoday.com, www.themodernword.com, brahms.ircam.fr en youtube
Portret Luciano Berio, J-L Plouvier op www.ictus.be
Luciano Berio (1925 – 2003): Duivelskunstenaar, Jan de Kruijff op www.musicalifeiten.nl