Jef Neve stelt 2de Pianoconcerto voor in avant-première in Ruiselede

Jef Neve Op 29 september is Jef Neve opnieuw te gast in de concertzaal van Piano’s Maene in Ruiselede. Nog vóór hij aan de slag gaat met een compleet orkest, stelt hij zaterdag zijn 2de pianoconcerto in avant-première voor in een versie voor 2 vleugelpiano’s. Voor de uitvoering zocht hij weer contact met de in België geboren Pools-Indonesische pianist Alexander Gurning.

Jef Neve, een van de meest prominente jazzpianisten/componisten in België, droomde er al sinds zijn 6de van om componist te worden. Om dat te verwezenlijken volgde hij een klassieke opleiding aan het Lemmensinstituut. In 2000 behaalde hij het diploma van Meester in de muziek optie Jazz en van Meester in de muziek optie piano, beide cum laude.

Met het Jef Neve Trio trad hij op jazzfestivals overal ter wereld op. Sinds de oprichting bracht het Jef Neve Trio al 5 zeer succesvolle albums uit. In oktober 2012 komt het 6de album uit, ‘Sons of the New World’. Voor een van de nummers op dit album werken ze zelfs aan een jazz video-clip.

In 2007/2008 componeerde Jef zijn 1ste Pianoconcerto in opdracht van Brussels Philharmonic en De Bijloke. Vier jaar later stelt hij zijn 2de Pianoconcerto voor. Daarvoor liet hij zich inspireren door de reizen en ontmoetingen die hij de laatste drie jaar (mee)maakte. Hij liet zich niet vastpinnen door het klassieke concept van een concerto, maar maakte gebruik van afwijkende vormen, nieuwe technieken, verschillende muzikale invloeden…

Aan wat mogen we ons verwachten? Waar zitten de gelijkenissen en verschillen? En wat denkt Jef er zelf van? “Mijn tweede pianoconcerto is het resultaat van 3 jaar reizen, eindeloze uren in luchthavens, telkens nieuwe hotelkamers, en ontmoetingen met mensen uit de hele wereld. “

Afwijkende vorm, nieuwe techniek
“Het concerto wijkt af van de gebruikelijke 3-delige vorm: in een eerste schets had het zeven delen, waarvan er zes de uiteindelijke versie gehaald hebben. De piano speelt ook een minder prominente rol dan je bij een klassiek concerto zou verwachten: het is meer de dialoog tussen orkest en solist die de rode draad vormt. Voor het eerst gebruik ik ook een nieuwe techniek bij het componeren: door te focussen op een aantal ritmische cellen creëer ik ‘grooves’ die afkomstig zouden kunnen zijn uit de jazz, maar dan niet meteen de traditionele jazz, wel eerder het cross-over genre dat naar filmmuziek refereert.”

Mozart en Beethoven
“Maar er zitten meer invloeden in het werk. Zo is het derde deel het romantische hoogtepunt van dit concerto. Ik heb me niks aangetrokken van onze tijdsgeest: het is boven alles een compositie die de melodie hoog in het vaandel draagt, en mijn kinderlijke passie voor de schoonheid van Mozart en Beethoven! Het zesde deel is mijn favoriet deel als uitvoerder: het vraagt een enorme ritmische discipline van het orkest en de solist, met als resultaat een pianopartij die graaft in de krochten van het orkest. ”
 
Nummer 2
“Boven alles is dit concerto zeker en vast een Pianoconcerto nummer TWEE. Waar ik bij het eerste pianoconcerto de grenzen probeerde af te tasten, is dit tweede werk het resultaat van grondige research en persoonlijke ontwikkeling. Ik sta te popelen om met het orkest aan de slag te gaan en het tot leven te horen komen!”

Tijd en plaats van het gebeuren :

Jef Neve & Alexander Gurning : Neve, 2de pianoconcerto
Zaterdag 29 september 2012 om 20.00 u
Concertzaal Piano’s Maene – Ruiselede
Industriestraat 42
8755 Ruiselede

Meer info : www.maene.be

Reserveren kan via concert@maene.be, tickets kosten € 15 (€ 7,5 voor kinderen). Om praktische redenen is vooraf reserveren vereist.

Extra :
Jef Neve : www.jefneve.be en youtube

Elders op Oorgetuige :
Jef Neve brengt eerste pianocencerto met Brussels Philharmonic in de Bijloke en Flagey, 28/04/2009