Najaar AMUZ opent met kameropera Pelléas et Mélisande

Pelleas en Melisande Na Laus Polyphoniae start AMUZ het najaar met Pelléas et Mélisande. Ruim honderd jaar na de uitreiking van de Nobelprijs literatuur aan Maurice Maeterlinck vindt dit meesterwerk een nieuwe weg naar de planken. De originele opera van Claude Debussy duurt zo’n drie uur. Muziektheater Transparant brengt een bezwerende pocketversie: ingekort, gereduceerd voor dertien muzikanten door Annelies Van Parys, en vergezeld van een broeierige ‘filmtrack’. Zelden zag je de wereld van Maeterlinck zo broeierig, zelden schroeide de liefde tussen Pelléas en Mélisande zo verzengend.

Met Pelléas et Mélisande schreef Maurice Maeterlinck een toneelstuk dat meteen furore maakte. Het sprookjesachtige verhaal van de latere Nobelprijswinnaar voor literatuur vertelt hoe de mysterieuze Mélisande in een bos wordt gevonden door prins Golaud. Haar komst veroorzaakt een fatale driehoeksverhouding. Het intrigerende verhaal inspireerde Claude Debussy tot zijn enige (voltooide) opera.

Muziektheater Transparant brengt daarrvan een intimistische kamermuziekversie, die recht doet aan de poëtische kracht van het stuk. In een sober videodecor representeren de zangers de personages. Geflankeerd door de instrumentalisten van Oxalys nemen ze het publiek mee op een innerlijke tocht vol duistere beelden. Een verhaal over een meisje dat het contact met haar oorsprong verliest en in haar zoektocht naar liefde de dood lijkt aan te trekken.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Muziektheater Transparant / Oxalys: Pelleas en Melisande (arr. Annelies Van Parys)
Zaterdag 29 september 2012 om 21.00 u
AMUZ – Antwerpen

Kammenstraat 81
2000 Antwerpen

Meer info : www.amuz.be, www.transparant.be en www.oxalys.be
———————————-
Vrijdag 19 oktober 2012 om 20.15 u
Flagey – Brussel

H.-Kruisplein
1050 Elsene (Brussel)

Meer info : www.flagey.be, www.transparant.be en www.oxalys.be

Extra :
Annelies Van Parys : www.anneliesvanparys.be , anneliesvanparys.spaces.live.com, www.matrix-new-music.be en youtube

Elders op Oorgetuige :
Pelléas et Mélisande in een nieuw arrangement van Annelies Van Parys in Brugge, Diest en Gent, 5/04/2012