Fischer door Fischer : een unieke kans om een nieuw facet van deze veelzijdige muzikant te ontdekken

Iván Fischer Dagelijks is Iván Fischer als dirigent in de weer met de grootste bezettingen, of het nu is met zijn eigen Budapest Festival Orchestra of met de vele symfonische formaties waar hij te gast is. “Dat is een taal die ik begrijp,” aldus de Hongaarse maestro, “maar het is niet de taal die ik spreek.” Zijn eigen, veel bescheidener taal komt tot uiting in zijn composities. Enkele stemmen, een paar instrumenten, meer heeft hij meestal niet nodig. Dit concert biedt een door Fischer zelf toegelicht overzicht van zijn oeuvre, met onder meer zijn Deutsch-Jiddische Kantate en vocale muziek op teksten van Spinoza, Goethe, Umberto Saba en Joke van Leeuwen. Festival Hymn 2011 en De slome slak zijn twee recente opdrachtcomposities, die vergezeld zullen gaan van een nieuw te schrijven werk. Concerten met Fischers muziek zijn uiterst zeldzaam: laat deze kans dus niet lopen en ontdek op de slotdag van dit Domein een nieuw facet van deze veelzijdige muzikant.

Iván Fischer studeerde aanvankelijk piano en viool en schakelde later over op cello en compositie. Vervolgens werkte hij gedurende twee seizoenen als assistent van Nikolaus Harnoncourt. De internationale carrière van Fischer ging van start toen hij op 25-jarige leeftijd in Londen de Rupert Foundation Conducting Competition won. In 1983 keerde hij terug naar Hongarije en richtte het Budapest Festival Orchestra op. Als gastdirigent wordt hij geregeld gevraagd door Berliner Philharmoniker, Concertgebouworkest Amsterdam, New York Philharmonic, Cleveland Orchestra, London Symphony, Israel Philharmonic, Bayerischer Rundfunk Orchester, Westdeutscher Rundfunk Orchester, Orchestre National de France, Chamber Orchestra of Europe en Orchestra of the Age of Enlightenment. Als operadirigent werd Iván Fischer uitgenodigd door de opera’s van Londen, Parijs, Zürich, Frankfurt, Boedapest, Wenen en Stockholm.

Fischer is behalve dirigent ook componist. “Wanneer ik dirgeer, voel ik me ak een acteur”, zegt Fischer. “Ik speel dan de rol van componist: ik tracht me te identificeren met de persoonlijkheid, het temperament en de fantasie van de componist. Als
componist stel ik me veel kwetsbaarder op. Daar draait het om mezeif, om mijn eigen verbeelding en persoonlijkbeid. Het duurde even alvorens ik echt begon te componeren. Dat was niet enkel omwile van tijdsgebrek, maar ook omdat ik als dirigent steeds bezig ben met de muziek van anderen. Ik had tijd nodg om te beseffen dat precies de mix van invloeden die ik dagelijks opdoe, mijn eigen taal is. Dat moet het lot zijn van dirigent-componisten. Vermoedelijk ben ik zoals visuele kunstenaars die collages maken. Maar problematisch vind ik dat zeker niet” .

Zoals de titel al doet vermoeden, vormt de Deutsch-Jiddjsche Kantate die op bet programma staat, een mooi voorbeeld van Fischers eclectische stijl. “De oorspronkelijke titel van mijn Shud-Sarang sextet was Fernwehen. Dat is een moeilijk vertaalbaar woord voor het gevoel dat je altijd ergens anders heen gezogen wordt, vandaar de exotische uitstapjes naar Indiaanse raga en naar Hollywoodachtig sentiment.”

Net zoals Fischers idool Mahler heel wat opera’s dirigeerde, maar er nooit zef een componeerde, schrijft Fischer ook nooit voor orkest. De meeste van Fischers composities zijn vocaal, al dan niet in combinatie met enkele instrumenten. Zo ook de werken die we tijdens bet slotconcert van bet Domein Iván Fischer zulen horen. Het Nederlandse Kobra Ensemble herbergt trouwens ook Fischers dochter Nora. De Fischers huizen in Amsterdam. De dirigent-componist spreekt vloeiend Nederlands en koos zelfs Nederlandse teksten voor enkele van zijn werken.

Speciaal voor zijn Brugse driedaagse componeerde Fischer Tschuchigumo. “Qua mengelmoesgehalte iS dit werk extremer ooit: Franse chanson, bigband en de jare 20 worden er in het kader van het prachtige Japanse no-theater geplaatst. Mensen zullen misschien de wenkbrauwen fronsen, maar dat deert me niet. Dit werk gaat over mijn familie. Mijn echtgenote zal fluit spelen en mijn dochter en zoon zullen zingen naast een van mijn beste vrienden. Het orkest zal de koorpartij zingen. En ik zal luisteren en me hoogstwaarschijnijk wat gegeneerd voelen.”

Tijd en plaats van het gebeuren :

Kobra Ensemble, Budapest Festival Orchestra & Iván Fischer : Fischer door Fischer
Zondag 30 september 2012 om 15.00 u
Concertgebouw Brugge

‘t Zand 34
8000 Brugge

Meer info : www.concertgebouw.be

Bron : tekts Elise Simoens voor Het Concertgebouw

Extra :
Iván Fischer op en.wikipedia.org, www.bfz.hu, www.naxos.com en youtube

Elders op Oorgetuige :
Topdirigent Iván Fischer drie dagen te gast in Concertgebouw Brugge, 24/09/2012

Beluister alvast Iván Fischers ‘Eine Deutsch-Jiddische Kantate’

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=D4_5boCnl_4&w=500&h=305]

en Iván Fischers ‘Spinoza Vertalingen’

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=qdiqlo4cBV8&w=500&h=305]