Polen voor beginners : gratis luisterlezing in Matrix

Krzysztof Penderecki Naar jaarlijkse gewoonte stelt MATRIX in het kader van de Novecento-concerten van het Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant een aantal gratis activiteiten voor die fungeren als opstapje naar de concerten. Op maandag 1 oktober ontrafelt huisverteller Stephan Weytjens een stukje van de muzikale 20ste eeuw in de luisterlezing: ‘Polen voor beginners – op zoek naar de roots van Gorecki, Penderecki en Lutoslawski ‘. Deze luisterlezing sluit aan bij de concerten van donderdag 11 (Benjamin Dieltjens en Thomas Dieltjens) en woensdag 18 oktober (Pieter Wispelwey, Dimitri Ashkenazy & Alasdair Beatson) met werken van Krzysztof Penderecki (foto), Henryk Górecki en Witold Lutosławski.

Gorecki, Penderecki, Lutoslawski : de muziek van deze Poolse componisten wordt graag gespeeld en spreekt een breed publiek aan. Anderzijds zijn we veel minder vertrouwd met de Poolse culturele geschiedenis – met uitzondering dan van Chopin. Maar waar liggen de wortels van deze Poolse componisten ? Wat betekende de turbulente 20ste eeuw, met de Tweede Wereldoorlog, het Ijzeren Gordijn en de eenmaking van Europa, voor het muziekleven in Polen ? En welke muziek leeft er vandaag ?

Tijd en plaats van het gebeuren :

Stephan Weytjens : Luisterlezing : Polen voor beginners – op zoek naar de roots van Gorecki, Penderecki en Lutoslawski
Maandag 1 oktober 2012 om 20.00 u
MATRIX Centrum voor Nieuwe Muziek – Leuven

Minderbroedersstraat 48
3000 Leuven
Gratis toegang

Meer info : www.matrix-new-music.be

Elders op Oorgetuige :
Novecento zet exploratie verder van de wonderbaarlijke muzikale 20ste eeuw, 19/09/2012