Russische flair en Oekraïens raffinement : Anastasia Kozhushko & Nikita Borisoglebsky in de Bijloke

Dirk Brossé Ze is jong en ze kan verschrikkelijk veel. Dat is het minste dat je van de in Gent wonende Oekraïense pianiste Anastasia Kozhushko kan zeggen. Ze vormt een muzikaal duo met de in Brussel wonende Russische violist Nikita Borisoglebsky. Hij bleef in België hangen in 2009, nadat hij als laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd indruk had gemaakt met zijn geraffineerde muzikaliteit en grote interpretatieve frisheid.

De twee jonge leeuwen gooien zich op een romantisch repertoire van uiteenlopende strekking. Schumanns sonate schrikt vele musici af, want je moet van goeden huize zijn om de textuur te vatten. Uit de keuze voor Ysaÿe en Franck blijkt dat beide musici oog hebben voor Franse muziek met gevoel voor (Germaanse) structuur, expressieve klankkleuren en diepgang. Ze besluiten het concert met een een concerto voor viool van Dirk Brossé (foto).

Dirk Brossé (1960) is één van Europa’s meest veelzijdige componisten en is een gerespecteerd dirigent op de internationale muziekscène. Sedert 1999 is hij muziekdirecteur van het Tokyo International Music Festival en muziekdirecteur bij het prestigieuze Internationaal Filmfestival van Vlaanderen. Dirk Brossé dirigeerde de belangrijkste Belgische orkesten, waaronder het Brussels Philharmonic, de Filharmonie en het Nationaal Orkest van België. Hij is als gastdirigent door talrijke grote orkesten gevraagd en heeft in de bekendste zalen over de hele wereld gestaan. Dirk Brossé kreeg de titel “Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen”.

Dirk Brossé is een veelzijdig en succesvol componist. Hij schreef liederen, kamermuziek, symfonische werken, een oratorium, theatermuziek en filmmuziek. Zijn muziek wordt wereldwijd uitgevoerd en werd reeds in meer dan 40 landen opgenomen. “Universaliteit” lijkt een sleutelwoord te zijn dat het gehele werk van Brossé karakteriseert, en dit op verschillende niveaus. In de eerste plaats wil de componist met zijn œuvre een “universeel” publiek bereiken. In functie daarvan wordt bewust geopteerd voor een directe taal die onmiddellijk aanspreekt en ook voor de muzikale “leek” toegankelijk is. Daarbij is Brossé niet bevreesd om naast de technieken van de “klassieke”, tonale traditie regelmatig uitstapjes te maken in het domein van de wereldmuziek en de populaire genres. Bij zijn composities maakt hij ook graag gebruik van een onderliggend programma, dat de muziek met buitenmuzikale elementen verbindt en een heldere verhaallijn garandeert.

Programma :

  • Robert Schumann, Vioolsonate nr. 1 in a, opus 105
  • Eugene Ysaye, Poème Elégiaque
  • César Franck, Vioolsonate in A
  • Dirk Brossé, Black, white and in between

Tijd en plaats van het gebeuren :

Anastasia Kozhushko & Nikita Borisoglebsky : Schumann, Ysaye, Franck, Dirk Brossé
Woensdag 10 oktober 2012 om 20.00 u
Muziekcentrum de Bijloke – Gent

Bijlokekaai 7
9000 Gent

Meer info : www.debijloke.be en www.anastasiakozhushko.com

Extra :
Dirk Brossé : www.dirkbrosse.be, www.matrix-new-music.be en youtube