‘Die siel van die mier’ op tournee in Vlaanderen, Nederland en Frankrijk

Josse De Pauw Een muziektheaterproductie over termieten en over een man die hun leven bestudeert. Een verhaal over de orde der insecten, over de chaos en de passies van de menselijke ziel. Over een professor die terugblikt op zijn leven en vertelt over zijn falen in liefde en wetenschap. Josse de Pauw wou al lang met muzikanten Jan Kuijken en George van Dam een voorstelling te maken. Toevallig las hij Maurice Maeterlincks ‘La vie des termites’. Kon dit een onderwerp zijn ? Van Dam zei dat Maeterlinck plagiaat had gepleegd en heel wat inzichten gestolen had van de Zuid-Afrikaanse bioloog-schrijver Eugène Marais. Kort daarop kondigdecultuurhistoricus, archeoloog en schrijver David Van Reybrouck aan dat hij daarover een boek zou schrijven: het bekroonde ‘De Plaag, Het stille knagen van schrijvers, termieten en Zuid-Afrika’, een mengeling van biografie, autobiografie en reportage. Een jaar later, in 2004, creërden De Pauw, Kuijken, van Dam en Van Reybrouck ‘Die siel van die mier‘.

In de muziektheatermonoloog ‘Die Siel van die Mier’ vertolkt Josse De Pauw een oude geleerde, die in de wriemelende insectenwereld een geschikte metafoor ziet voor de chaos en passie van het menselijke gemoed. Tijdens zijn laatste, langzaam ontsporende lezing laat de professor vooral in zijn eigen ziel kijken. Hij keert terug in de tijd: naar Congo, naar zijn geliefde, naar dat ene moment dat zijn leven veranderde. David Van Reybroucks associatieve tekstflarden versmelten op organische wijze met de hartverscheurende muziek van Jan Kuijken en George van Dam. Samples van geluiden en stemmen – spoken uit het verleden ?- doorspekken hun grimmige spel. De Pauws vragen over vrijheid en verantwoordelijkheid zinderen na. “Als er nu eens een termiet zou zijn die besluit de termietenhoop te verlaten en zijn eigen weg te gaan?”…

Die siel van die mier begint met een les gedoceerd door een gepassioneerde professor in de biologie. Hij ontwikkelt een discours omtrent de organisatie van de termietenhoop, de fysionomie van en de werkverdeling tussen werkers, soldaten, koningin, het jaarlijkse spektakel van de ‘bruiloft’… Gaandeweg doen de passies van de man zijn rationeel betoog ontsporen. Ervaringen en herinneringen zetten hem opnieuw op het spoor van zijn zoektocht naar een ander soort waarheid, die wel eens poëtisch van aard zou kunnen zijn… De voorstelling heeft de structuur van een termietenhoop, gebouwd ‘van binnenuit’, voortdurend in beweging, waarbij onvoorspelbare vormen kunnen verschijnen.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Josse De Pauw & LOD : Die Siel Van Die Mier
Zondag 21 oktober 2012 om 20.15u
CC Lokeren

Groentemarkt 1
9160 Lokeren

Meer info : www.lokeren.be en www.lod.be
—————————–
Vrijdag 23 en zaterdag 24 november 2012, telkens om 20.00 u
Minard Schouwburg – Gent

Walpoortstraat 15
9000 Gent

Meer info : www.minard.be en www.lod.be
—————————–
Zondag 2 december 2012 om 20.00 u
Cultuurcentrum ‘t Schaliken – Herentals

Grote Markt 35
2200 Herentals

Meer info : www.schaliken.be en www.lod.be
—————————–
Donderdag 7 maart 2013 om 20.00 u
CC Ter Vesten – Beveren

Gravenplein 2
9120 Beveren

Meer info : tervesten.beveren.be en www.lod.be
—————————–
Vrijdag 8 maart 2013 om 20.30 u
Cultuurcentrum de Velinx – Tongeren

Dijk 111
3700 Tongeren

Meer info : www.develinx.be en www.lod.be

Daarnaast trekt deze voorstelling ook over de grenzen naar Frankrijk (La Comédie de l’Est, Colmar en Le Manège de Reims) en Nederland (Stadsschouwburg Amsterdam)

Extra :
Jan Kuijken op www.lod.be, www.muziekcentrum.be en youtube
David Van Reybrouck weer bekroond voor ‘Die siel van die mier’, Dirk Leyman op www.depapierenman.be, 12/07/2007
Die siel van die mier: vlekken van ‘t gewone leven, Anne Brumagne op www.brusselnieuws.be, 24/01/2007