Robots op ontdekkingstocht in de wereld van de spectrale muziek

M&M Spektraal De robots van Stichting Logos gaan deze maand op ontdekkingstocht in de wereld van de spectrale muziek, een vrij substantiële strekking die het aanschijn van de nieuwe muziek in de 2de helft van de 20ste eeuw onmiskenbaar tekende. Het is muziek waarin het boventoonsspectrum van een klank systematisch wordt gebruikt om het toonhoogtemateriaal mee te bepalen. Vroeger was dit zowat het exclusieve domein van de traditionele orkesten en van de elektronische muziek. Ook de Logos robots, met al hun programmeerbare mogelijkheden inzake stemming en kleuring, kunnen dit repertoire aan. Meer nog, de besturingssoftware die bij Logos ontwikkeld werd, biedt mogelijkheden die al het vroeger gekende ver kunnen overstijgen. In dit programma werd ook werk op van Luc Brewaeys op genomen, een premiere voor het robotorkest. Uiteraard ook een programma met een muziektheatrale en dansante insteek en nieuw werk van Kristof Lauwers, Sebastian Bradt en Godfried-Willem Raes zelf.

Spectrale muziek kwam in zwang vanaf de jaren ’70 van de vorige eeuw. Vroeger was dat zowat het exclusieve domein van de traditionele orkesten en van de elektronische muziek. Componisten als Tristan Murail, Maurice Ohana, Gerard Grisey en bij ons Luc Brewaeys gingen zich interesseren voor dit akoestisch fenomeen en gingen struktureel aan de slag met de samenstelling van het ideale (lees: platonische) boventoonsspectrum. Spectrale muziek heeft daardoor volgende kenmerken: ze is vaak vrij statisch van aard, microtonen krijgen hun functionaliteit terug (in het ideale spectrum zijn ze schering en inslag) en ten derde is het muziek die zich als geen ander leent tot het gebruik van orkestkoloriet.

Op dit concert maak je enkele premèeres mee, waaronder niet alleen de definitieve introductie van de nieuwste klarinetrobot <Klar> en de geheel vernieuwde fagot <Fa>, maar er is nog een andere primeur: een recent werk van Luc Brewaeys, Hermesfanfare werd georkestreerd voor het <M&M> robot orchestra door zijn oud-student Sebastian Bradt.

Het vertrouwde, inmiddels 50 geautomatiseerde leden tellende robotorkest krijgt bijdragen van volgende artiesten: Dominica Eyckmans, Emilie De Vlam, Sebastian Bradt, Xavier Verhelst, Kristof Lauwers, Helen White en Moniek Darge. Artistieke leiding en instrumentenbouw: Godfried-Willem Raes.

Tijd en plaats van het gebeuren :

M&M Spektraal
Woensdag 24 oktober 2012 om 20.00 u
Logos Tetraëder – Gent

Bomastraat 26-28
9000 Gent

Meer info : www.logosfoundation.org

Extra :
Luc Brewaeys : www.lucbrewaeys.com, www.matrix-new-music.be en youtube