Follow the Sound : drie hoogdagen voor improvisatiemuziek in Antwerpen

Sanne Van Hek De jaarlijkse hoogdagen voor improvisatiemuziek in Antwerpen vinden al sinds 2008 plaats onder het motto Follow the Sound. De inspiratie voor deze nieuwe naam komt van niemand minder dan Ornette Coleman, die zijn concert op Jazz Middelheim 2007 aanvatte met de woorden: “Follow the sound, and we’ll all be in the same room.” Met Follow the Sound wordt deSingel ook dit najaar weer enkele dagen omgetoverd tot dé ontmoetingsplaats voor muzikale vrijbuiters uit alle windstreken.

Follow the Sound is zowat de jaarlijkse hoogmis van de geïmproviseerde muziek in België. Als opvolger van het in 1973 opgerichte Free Music festival, zorgt de organisatie al 39 edities lang voor een kwalitatief en breed uitgewerkt programma, waarin zeker niet alleen de grote namen opvallen, maar ook het inspelen op actuele ontwikkelingen en het uitstallen van jong talent uit binnen- en buitenland steevast als troeven worden uitgespeeld. deSingel is sinds lange tijd vaste partner van het festival en met goede reden. Het brede genre van de geïmproviseerde muziek, dat doorheen het jaar doorgaans in kleine zalen vertoeft, krijgt tijdens Follow the Sound een forum in een van Vlaanderens meest prestigieuze cultuurtempels. 

Robin Verheyen mag donderdag solo en op sopraansax de spits afbijten van deze jazzdriedaagse die avontuur en vernieuwing hoog in het vaandel draagt. In ‘Soprano’ is deze Vlaamse New Yorker wilder en vuriger dan bij zijn werk op tenorsax. Verheyen is een vaste waarde in de Belgische jazz, ook al is hij nog geen dertig. De Nederlandse trompettiste Sanne Van Hek (foto) was in 2010 een jaar lang ‘improviser in residence’ in Moers. Daar werden de fundamenten gelegd voor haar band ‘Network of Stoppages’. Een eigenzinnige synthese van jazz, hedendaagse muziek, avant-garde metal, noise, hiphop, pop en improvisatie. De Spaanse pianist en meester-improvisator Agusti Fernandez vervolgt solo. Hij ging in de leer bij Iannis Xenakis en Carles Santos. Op de piano was Cecil Taylor zijn grote voorbeeld. De openingsdag van het festival wordt afgerond door Gerry Hemingway en zijn Riptide Quintet. Dit Amerikaans kwintet is een ensemble in perfecte balans: intens gefocust en down-to-earth, een kamermuziekensemble met de spirit van een streetband.

Dag twee van het festival opent met de peetvader van het festival, Fred Van Hove, met aan zijn zijde twee vibrafonisten Jason Adasiewicz en Els Vandeweyer. Spannend als altijd. Zeker even spannend wordt Othin Spake, een van de vele gedaantes van dEUSgitarist Mauro Pawlowski met zijn vaste kompanen Jozef Dumoulin en Teun Verbruggen en enkele minder verwachte gasten. Niemand minder dan de onvolprezen Joe McPhee zorgt daarna voor meer dan een intermezzo op verschillende rietinstrumenten. Saxofoniste Christine Abdelnour en gitarist Ryan Kernoa kennen elkaar van het filmproject ‘Split Second’ met Stefano Canapa. Hun muzikale dialoog wordt in dit concert zonder film verder uitgebouwd. Tot slot een trio onder de noemer ‘Dans Dans’ met drie heren die hun liefde voor zowel rock als jazz met succes versmelten tot een eclectisch en opwindend geheel. Je mag dansen!

De slotdag is de drukste én tegelijkertijd meest ‘vrije’ dag van het festival. In de Muziekstudio van deSingel zijn er vanaf 16 uur doorlopend solo’s en gelegenheidsduo’s en -trio’s met klinkende namen uit het programma van de voorgaande dagen. In de Theaterstudio staan de deuren van de improvisatieklas van Kris Defoort voor je open: een unieke kans om van dichtbij mee te maken hoe het jonge talent zich prepareert voor een stevig toonmoment op het festival. Tot slot het jonge geweld van drummer/componist Jens Bouttery en filmmaker Daan Milius in ‘The Dubtapes’, een audiovisueel jazzconcert dat vertrekt vanuit interviews met hedendaagse kunstenaars. Het zeskoppige Jens Maurits Orchestra gaat de confrontatie met het beeld aan en relateert spreektaal aan moderne jazz, free jazz, popsongs en uiterst precieze composities.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Follow the Sound 2012
Van donderdag 25 t.e.m. zaterdag 27 oktober 2012
deSingel

Desguinlei 25
2018 Antwerpen

Het volledige programma en alle verdere info vind je op www.followthesound.be en www.desingel.be

Extra :
Follow the Sound. De formule die nooit gaat vervelen, Joachim Ceulemans op Kwadratuur.be, 10/10/2012