Orchestre National de Lille brengt nieuw werk van Bruno Mantovani in Bozar

Bruno Mantovani Dankzij een hartelijke en langdurige samenwerking tussen het NOB en het Orchestre National de Lille kan het Belgische publiek het orkest uit het Franse Rijsel nu en dan ook in Brussel aan het werk horen. Op 16 november zijn ze opnieuw te gast in de Belgische hoofdstad. Bij die gelegenheid verleent de Belgische creatie van Postludium van de Franse componist Bruno Mantovani (foto) het concert alvast een bijzonder aura. Dirigent Jean-Claude Casadesus vertolkt bovendien de Grote symfonie van Franz Schubert. Het is een werk waarin de verbluffende vindingrijkheid op melodisch vlak en de originele aanpak van de harmonie opvallen. Met de uitvoering van het Vioolconcerto van Jean Sibelius met Sergey Krylov als solist maakt het gastorkest de avond compleet.

Bruno Mantovani (1974) studeerde aan het conservatorium van Parijs (CNSM). Hij behaalde er de eerste prijs voor analyse, esthetica, orkestratie, compositie, muziekgeschiedenis en volgde bijkomende opleidingen aan de universiteit van Rouen (licentie muziekwetenschappen), de abdij van Royaumont (1995) en het Ircam (1998-1999). Hij werkte samen met beroemde dirigenten als Pierre Boulez, Emmanuel Krivine, Peter Eötvös Jonathan Nott, Laurence Equilbey … Hij werkt ook op regelmatige basis met ensembles als TM+, Alternance, Accentus, het Ensemble Intercontemporain, Quatuor Danel en verschillende orkesten. Ondanks zijn jeugdige leeftijd omvat Mantovani’s oeuvre al een vijftigtal werken in heel wat verschillende genres, van solo tot opera. Mantovani won tal van prijzen op internationale wedstrijden en heel wat onderscheidingen voor zijn cd-opnames. In september 2010 werd Bruno Mantovani directeur van het Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse van Parijs.

Programma :

  • Bruno Montovani, Postludium
  • Jean Sibelius, Concerto voor viool en orkest, op. 47
  • Franz Schubert, Symfonie nr. 9, D 944

Tijd en plaats van het gebeuren :

Orchestre National de Lille : Bruno Mantovani, Sibelius, Schubert
Vrijdag 16 november 2012 om 20.00 u
(inleiding om 19.30 u )
Bozar – Henry Le Boeufzaal – Brussel
Ravensteinstraat 23
1000 Brussel

Meer info : www.bozar.be, www.onlille.com en www.onb.be

Extra :
Bruno Mantovani : www.brunomantovani.com, brahms.ircam.fr en youtube