RAT Event presenteert het beste uit de hedendaagse improvisatiescene

RAT Event Na een eerste tour doorheen Vlaanderen en een uitstapje naar Nederland, bezoekt RAT Event in november en december enkele andere zalen met terugkerende namen, maar ook met een nieuwe carte blanche. RAT ( ‘Rare And Treacherous’) Event is een nieuwe concertreeks rond geïmproviseerde muziek met een selectie uit het beste wat de hedendaagse improvisatiescene vandaag te bieden heeft. Improvisatie wordt vaak geassocieerd met jazz, maar ook andere muziekgenres kennen deze techniek als dé manier om tot eigenzinnig resultaat te komen. De bands en muzikanten die drummer/curator Teun Verbruggen voor deze eerste Rat Event tour uitnodigt, zijn allemaal actief op de boeiende kruising tussen jazz, rock, electro en noise.

Met een programma bestaande uit het veelbelovende Going, een psychedelisch trio met veel keyboards, electronics en grooving drumbeat, daarnaast een trio rond Jozef Dumoulin met niemand minder dan Trevor Dunn (MR. Bungle, Fantomas, John Zorn, Andrew D’Angelo) op bas en ten slotte de première van een nieuw project van Rudy Trouvé is dit meer dan een absolute aanrader voor avontuurlijke oren.

Zoals vorige keer Lyenn en het trio van Sanne van Hek de rode draad vormden doorheen de programmatie, zo is het deze keer de beurt aan gitarist Rudy Trouvé om ceremoniemeester te spelen. Trouvé hoort net zo bij de Antwerpse muziekscène als spannende verkiezingen bij de Sinjorenpolitiek. Met een verleden bij dEUS, Kiss My Jazz en Dead Man Ray is hij mee verantwoordelijk voor het ontstaan van wat jaren geleden gemakshalve wel eens als de Antwerpse scene omschreven werd. In zijn speciaal voor deze tour samengestelde bands echter geen Tom Barman, Stef Kamil Carlens of Daan, maar wel een reeks muzikanten van uiteenlopende komaf.

Een constante wordt stadsgenoot en drummer Eric Thielemans, a man for all seasons, zolang ze maar niet het voorspelde weer brengen. Met een verleden bij Mâäk’s Spirit, maar nu vooral actief met het trio van Jozef Dumoulin, zijn eigen ensemble EARR of als soloartiest ontsnapt deze even eigenzinnige als persoonlijk percussionist aan alle categorisering. Een derde vaste pijler in Trouvés collectief is de Portugese bassist Hugo Antunes die eerder dit jaar nog een eigen trio Malus leidde met Nate Wooley en Chris Corsano. Voor het eerste optreden in het CHK Netwerk wordt het kwartet vervolledigd met pianist Joris Caluwaert van de Zita Swoon Group die voor de thuiswedstrijd in Trix en de Brusselse passage in het Kultuurkaffee vervangen wordt door België’s meest actieve trompettist: Bart Maris (FES, Electric Barbarian,  Jaune Toujours, Moker, 1000 en handen vol andere projecten).

Parallel met Trouvés speciale project loopt de aanwezigheid van het Jozef Dumoulin Trio. Van dit drietal verscheen vorig jaar het album Rainbow Body waar de Fender Rhodes, annex elektronicaspecialist de luisteraar binnenloodst in een wereld waar het moeilijk is om echt voet aan de grond te krijgen. Speels, psychedelisch of drastisch free gaat Dumoulin zijn eigen zompige weg in het gezelschap van (opnieuw) Eric Thielemans en de Amerikaanse bassist Trevor Dunn, bekend als compagnon de route van Mike Patton (Mr. Bungle, Fantômas, Tomahawk), maar met ook een vaste stek bij Electric Masada, het The Darius Jones Quartet en Erik Friedlanders Bonebridge. De groep treedt in vaste bezetting aan in Netwerk en Trix. Voor het optreden in Het Depot in Leuven wordt de stoel van Dunn bezet door diens Franse collega Bruno Chevillon. In Brussel is Dumoulin tenslotte te horen buiten zijn vertrouwde triokader en speelt hij in duo met Rat-CEO Teun Verbruggen. Deze laatste is, net als tijdens de eerste lichting Rat concerten ook te horen met Chaos of the Haunted Spire, het psychedelisch electrojazzdrumsduo dat hij vormt met Andrew Claes, meerbepaald in Aalst in Leuven. In Trix wordt de affiche vervolledigd met een andere bekende uit de oktobersessies: het dubbele duo Going van Pak Yan Lau en Giovanni Di Domenico op keyboards en elektronica en percussionisten João Lobo Antunesen Mathieu Calleja.

Tijd en plaats van het gebeuren :

RAT Event
Vrijdag 16 November 2012 om 20.00 u
Netwerk / centrum voor hedendaagse kunst – Aalst

Houtkaai
9300 Aalst

Meer info : www.netwerk-art.be en ratevent.be
—————————-
Zondag 18 november 2012 om 19.30 u
Muziekcentrum Trix – Antwerpen

Noordersingel 28-30
2140 Antwerpen (Borgerhout)

Meer info : www.trixonline.be en ratevent.be
—————————-
Woensdag 12 december 2012 om 21.00 u
Kultuurkaffee VUB – Brussel

Pleinlaan 2
1050 Elsene

Meer info : www.vub.ac.be en ratevent.be
—————————-
Zondag 16 december 2012 om 20.00 u
Het Depot – Leuven

Marelarenplein 12
3000 Leuven

Meer info : www.hetdepot.be en ratevent.be

Extra :
Rat Event – November & december 2012. De Antwerpse connectie, Koen Van Meel op Kwadratuur.be, 1/11/2012