Symfonieorkest Vlaanderen brengt Belgische programma gekruid met een vleugje Tsjechische tragedie

Steven Prengels Een vrouw vergiftigt haar echtgenoot zodat ze een ander kan huwen, maar bij een bezoek aan zijn graf hoort ze het geroep van een duif. Ze vreest dat het haar man is die komt spoken, waarna ze gek wordt. Griezelen én genieten. Dat is het recept van De Houtduif van Dvorák. Ook het werk van de jonge Vlaamse componist Steven Prengels (foto) heeft een tragische oorsprong: de mythe van Sisyphus. Dat mensenkind werd door de Griekse goden vervloekt tot het eeuwig omhoog duwen van een rotsblok tot aan de top van de berg. In Prengels’ creatie voor mezzosopraan, bariton en orkest – een voorstudie voor een opera over Sisyphus – volgen we deze tragische held tijdens één van zijn tochten naar de voet van de berg. De bijzonder innovatieve Symfonie in re klein van César Franck sluit dit programma af. Fabrice Bollon, Els Mondelaers en Romain Bischoff zetten zich schrap voor dit Belgische programma gekruid met een vleugje Tsjechische tragedie.

Steven Prengels volgde zijn opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam waar hij in 2009 cum laude afstudeerde als Master in de Compositie in de klas van Wim Henderickx. Daarvoor studeerde hij ook aan het Conservatorium van Antwerpen, de Universiteit van Leuven en het Lemmensinstituut. Zijn werk beslaat een ruime waaier van artistieke domeinen, gaande van werken voor groot orkest, muziektheater, dans, kamermuziek tot kortfilm en soundscapes en werd uitgevoerd door onder andere Brussels Philharmonic, deFilharmonie, de Belgische Kamerfilharmonie, het Oxalys Ensemble, het Spectra Ensemble en het Nieuw Ensemble Amsterdam.

Op vraag van Alain Platel creëerde Steven Prengels de additionele muziek en soundscapes voor ‘C(H)OEURS’, het grootste project dat Alain Platel ooit maakte. Deze productie van Les Ballets C de la B met dansers, koor en orkest ging in première in maart 2012 in het Teatro Real te Madrid. Ook voor Les Ballets C de la B ontwierp hij het muzikale concept voor ‘Gardenia’, een voorstelling van Alain Platel en Franck Van Laecke.

Een belangrijk keerpunt in zijn artistiek werk is de meerlagige theatercompositie ‘EXHIBITION, Sept Tableaux de/sur/pour ‘La Mariée mise à nu par ses Célibataires, même’ de Marcel Duchamp’, die in 2009 in Amsterdam in première ging. In deze compositie voor een vrouw, negen mannen, bas trombone en tape laat Prengels de duidelijke grenzen tussen geluid, taal en actie verdwijnen. Ook in zijn recentere werk speelt hij met de spanning om bestaand geluids-, tekst- en zelfs beeldmateriaal van zijn originele context of inhoud te ontdoen om op die manier nieuw werk te doen ontstaan met andere betekenislagen. Deze werkwijze past hij toe op zijn muzikaal werk, maar duikt ook op in de schilderijen, tekeningen en objecten die hij sporadisch maakt.

Voor het Symfonieorkest Vlaanderen schreef Steven Prengels ‘Sisyphe’ voor bariton, mezzosopraan en orkest, gebaseerd op het werk van de Franse schrijver en filosoof Albert Camus. Het wordt gecreëerd in november 2012 door het Symfonieorkest Vlaanderen olv Fabrice Bollon.

Programma :

  • Antonin Dvorak, Houtduif opus 110
  • Steven Prengels, Sisyphe (creatie voor bariton, mezzo en orkest)
  • César Franck, Symfonie in d

Tijd en plaats van het gebeuren :

Symfonieorkest Vlaanderen, Els Mondelaers & Romain Bischoff : Belgian Design
Zondag 18 november 2012 om 15.00 u
deSingel – Antwerpen
Desguinlei 25
2018 Antwerpen

Meer info : www.desingel.be en www.symfonieorkest.be
————————————
Dinsdag 20 november 2012 om 20.00 u
Concertgebouw – Brugge

‘t Zand 34
8000 Brugge

Meer info : www.concertgebouw.be en www.symfonieorkest.be
————————————
Zaterdag 24 november 2012 om 20.00 u
Muziekcentrum de Bijloke Gent

Bijlokekaai 7
9000 Gent

Meer info : www.debijloke.be en www.symfonieorkest.be

Extra :
Steven Prengels : www.stevenprengels.com, www.cebedem.be en youtube