Navarra String Quartet & Bram Van Sambeek in de Miryzaal in Gent

Joris Blanckaert Het jonge Navarra String Quartet barst van energie, ambitie en talent. Fagottist Bram Van Sambeek doet niet onder. François Devienne, een van de belangrijkste muziekpersonen ten tijde van de Franse revolutie, wist als componist de fagot perfect met andere instrumenten te combineren. Het kwintet van Edouard Du Puy is zowat het meest aantrekkelijke kamermuziekwerk voor fagot uit de overgangsperiode van de klassieke tijd naar de vroegromantiek. Onze eigenste Joris Blanckaert (foto) ging te rade bij het Russische verhaal over de fictieve luitenant Kijé, een verhaal dat ook Prokofjev heeft geïnspireerd. En Claude Debussy‘s enige strijkkwartet behoeft geen krans.

Het Navarra String Quartet is een half Nederlands, half Brits kwartet, woonachtig in Engeland. Het kwartet werd opgericht in 2002 aan het Royal Northern College of Music en geeft tegenwoordig concerten op alle grote podia in Europa, Australië en de VS. Fagottist Bram van Sambeek is een van de jonge Nederlandse musici die voor zijn muzikale kwaliteiten is bekroond met de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding die aan een musicus in dat land kan worden uitgereikt. Bram van Sambeek is regelmatig te gast als solofagottist bij het London Symphony Orchestra en het Mahler Chamber Orchestra, treedt daarnaast ook op als kamermusicus en wordt regelmatig gevraagd als solist in binnen- en buitenland.

Joris Blanckaert (1976) studeerde toegepaste wetenschappen aan de Universiteit Gent, jazz accordeon aan het Gentse conservatorium bij Rony Verbiest, en compositie bij Frank Nuyts. Hij componeert en speelt bij o.a. bal des boiteux en de bOOmfanfare, componeert voor uiteenlopende bezettingen en producties, en is tevens componist en artistiek leider bij het muziektheater collectief Fosfor. Het oeuvre van Joris Blanckaert is in volle ontwikkeling. Waar in het begin voornamelijk een sterke invloed aanwezig is van wereldmuziek uit diverse culturen voor kleine ensembles, verschuift dit de laatste jaren meer in de richting van nieuwe muziek voor diverse bezettingen. Toch blijft hij volkse elementen omarmen, onder andere door het regelmatige gebruik van de accordeon en de sporadische inzet van schalmeien in zijn oeuvre. Deze instrumenten vormen een brug tussen de wieg van de Oosterse en van de Westerse cultuur. Zijn affiniteit met volkse culturen, en zijn kennis van Westerse harmonie, laten hem toe om een interpretatie te geven van het beeld dat de Oosterse muzikale wereld kan hebben (of gehad hebben) van de Westerse kunstmuziek.

Programma :

  • François Devienne, Kwartet voor fagot, viool, altviool en cello opus 73 nr. 3 in g
  • Edouard Du Puy, Kwintet in a voor fagot en strijkkwartet
  • Joris Blanckaert, K-Quartet
  • Claude Debussy, Strijkkwartet
  • Sebastian Fagerlund, Woodlands, uitgevoerd door Bram van Sambeek, solo

Tijd en plaats van het gebeuren :

Navarra String Quartet & Bram Van Sambeek : Devienne, Du Puy, Blanckaert, Debussy, Fagerlund
Donderdag 22 november 2012 om 20.00 u
Miryzaal
Conservatorium Gent
Hoogpoort 64
9000 Gent

Meer info : www.debijloke.be, www.navarra.co.uk en www.bramvansambeek.com

Extra :
Joris Blanckaert : www.jorisblanckaert.be en youtube
Sebastian Fagerlund op www.fimic.fi, www.editionpeters.com, www.bis.se en youtube

Elders op Oorgetuige :
Nieuwe kameropera L’Algerino in Italia in abdij Ter Doest in Lissewege, 2/08/2010