Sophie & Marie Hallynck te gast in de Bijloke met werk van Schubert, de Falla en Valeri Kikta

Marie Hallynck Sophie en Marie Hallynck: twee zussen, twee virtuoze solisten, twee uitstekende kamermuzikanten. De arpeggione sonate van Franz Schubert is een heerlijke brok muziek. Dat blijkt alleen al uit de vele arrangementen voor verschillende combinaties. De zussen roepen met de nodige zwier die unieke, onvervalste Schubertiaanse melancholie op. Ze laten je ook het onbekende maar fijne werk van de Oekraïner Valeri Kikta ontdekken, om zo over te stappen naar de Spaanse volksmuziek die doorklinkt in het werk van Manuel de Falla. Het mag niemand verbazen dat zijn Spaanse suite een van zijn populairste werken werd.

De zussen Sophie en Marie Hallynck hebben van jongsaf aan kunnen proeven van het plezier om samen te musiceren. In een onophoudelijke dorst naar creativiteit en veeleisendheid, zijn ze samen gegroeid, parallel aan hun rijk individueel parcours. Hun speelstijl is galant en nobel, maar ze kunnen evenzeer lichtvoetig en humoristisch uit de hoek komen. Ze grijpen elke kans aan om de luisteraar te verrassen. Soms serieus dan weer exuberant en onvoorspelbaar

Marie Hallynck (foto) wordt beschouwd als één van de meest geapprecieerde cellisten van haar generatie. Ze speelde ondermeer samen met Vadim Repin, Martha Argerichen en José van Dam. Ze bespeelt een cello van de Venetiaanse vioolbouwer Matteo Goffriller uit 1717.

Sophie Hallynck is een van de meest volmaakte harpistes van haar generatie. In 1996 behaalt zij ondermeer de Willem Pelemans-prijs. Naast een intens concertleven (ondermeer Collegium Brugense, Orchestre de chambre de St. Petersbourg, I Fiamminghi, De Filharmonie) geeft ze les aan de conservatoria van Antwerpen en Namen.

Programma :

  • Franz Schubert, Sonate in a ‘arpeggione’
  • Valeri Kikta, Sonate voor cello & harp
  • Manuel de Falla, Suite populaire espagnole

Tijd en plaats van het gebeuren :

Sophie & Marie Hallynck : Schubert, Valeri Kikta, de Falla
Dinsdag 20 november 2012 om 14.00 u
Muziekcentrum de Bijloke Gent

Bijlokekaai 7
9000 Gent

Meer info : www.debijloke.be en www.mariehallynck.com

Extra :
Valeri Kikta op en.wikipedia.org, www.classicalarchives.com en youtube