Musiques Nouvelles viert 50ste verjaardag met twee magistrale concerten in Flagey

Musiques Nouvelles Donderdag wordt een knallende avond in Flagey met twee magistrale concerten: twintig bliksemcreaties van elk vijftig seconden, gevolgd door een hommage aan de oprichters van het Ensemble Musiques Nouvelles gedirigeerd door Jean-Paul Dessy. Daarna zal die samen met Raoul Lay de zes wereldcreaties dirigeren van het European Contemperary Orchestra. Op deze speciale dag palmt Musiques Nouvelles de lokalen van Flagey in met installaties, rondetafelconferenties, mini-happenings, verjaardagsbox Cypres/MN ’50’, cocktails en after party…

Op 6 december 2012, dag op dag 50 jaar nadat Henri Pousseur op 6 december 1962 zijn Répons creëerde, viert Musiques Nouvelles zijn 50ste verjaardag in Flagey en wordt het ensemble artiest in residentie van deze mythische plek, waar het eens het levenslicht zag! Jean-Paul Dessy over 50 jaar Musiques Nouvelles : “ Om te beginnen gaat al onze lof naar de oprichters, Pierre Bartholomée en wijlen Henri Pousseur. Hun formidabele gave om nieuwe klankvormen te ontdekken, de buitengewone creatieve kracht die van hun werk uitgaat, hun aanstekelijke charisma waarmee ze alle musici die met hen werkten, wisten te inspireren, hun volharding om gehoord te worden door de programmamakers en om het publiek voor zich te winnen, lieten niemand onberoerd. Al van bij aanvang is Musiques Nouvelles een echt laboratorium voor muzikale creatie, een kweekvijver van talent, die grootse artiesten als Philippe Boesmans en Bernard Foccroulle heeft voortgebracht. Een baanbrekend avontuur ook, want bij het ontstaan van het ensemble was er noch in Frankrijk, Duitsland of Engeland al sprake van dergelijke initiatieven. Musiques Nouvelles is de senior van alle ensembles die sindsdien overal in Europa als paddenstoelen uit de grond geschoten zijn en die getuige mogen zijn van de enorme ontwikkeling van de nieuwe muziek de afgelopen vijftig jaar. Tot op vandaag heeft Musiques Nouvelles onafgebroken nieuwe klankgebieden ontdekt en opgemeten, en de grenzen van het muziekterrein zelf verlegd via vernieuwende luisterervaringen, nieuwe concertliturgieën en door met een onfeilbaar geloof overal en voor iedereen betoverende muziek te willen brengen die in het nu leeft en onthult wat nog komen zal.

Een vleugje van een legende
Musiques Nouvelles, opgericht op 6 december 1962, is de senior van alle ensembles die sindsdien overal in Europa als paddenstoelen uit de grond geschoten zijn en die getuige zijn van de immense ontwikkeling van de nieuwe muziek de afgelopen vijftig jaar. Vijf dirigenten hebben elkaar aan het hoofd ervan opgevolgd, en deden dit met engagement, overtuiging en passie: Pierre Bartholomée van 1962 tot 1976, Georges-Elie Octors van 1976 tot 1988, Jean-Pierre Peuvion van 1989 tot 1993, Patrick Davin vanaf 1993 en, sinds 1997 tot vandaag, Jean-Paul Dessy: Om te beginnen gaat al onze lof naar de oprichters, wijlen Henri Pousseur en Pierre Bartholomée. Hun formidabele gave om nieuwe klankvormen te ontdekken, de buitengewone creatieve kracht die van hun werk uitgaat, hun aanstekelijke charisma waarmee ze alle musici die met hen werkten, wisten te inspireren, hun volharding om gehoord te worden door de programmamakers en om het publiek voor zich te winnen, lieten niemand onberoerd. Al van bij aanvang was Musiques Nouvelles een echt laboratorium voor muzikale creatie, een kweekvijver van talent die grootse artiesten als Philippe Boesmans en Bernard Foccroulle heeft voortgebracht. Een baanbrekend avontuur ook, want bij het ontstaan van het ensemble was er noch in Frankrijk, Duitsland of Engeland al sprake van dergelijke initiatieven.

Een ensemble, gewijd aan muzikale creatie
Musiques Nouvelles innoveert, exploiteert en stimuleert de hedendaagse muziekvormen in al hun vormelijke, geografische en culturele verscheidenheid. In de loop der jaren heeft het ensemble ook het aantal Belgische en internationale opdrachten en producties vermenigvuldigd. Van binnen- en buitenlandse festivals tot vindingrijke Europese projecten: Musiques Nouvelles maakt de muziek tot een vruchtbare drager van betekenis en emotie. Vandaag verenigt het ensemble duurzaamheid met durf, verkent het klankwerelden in wording, bedenkt het concertvormen die de luisterervaring intenser maken en steunt het artiesten van de Waals-Brusselse Federatie.

18.00 u – Geluidsinstallaties en DJ-sets : Gauthier Keyaerts & Philippe Petit
Vanaf 18.00u in Flagey, live remix van de geluidsarchieven van Musiques Nouvelles, door DJ’s Gauthier Keyaerts en Philippe Petit.

20.15 u – Verjaardagsconcert : 50 seconden voor 50 jaar
De muzikanten van Musiques Nouvelles bundelen de krachten onder de deskundige leiding van dirigent Jean-Paul Dessy, voor twintig blitzcreaties van elk vijftig seconden, allemaal voor de gelegenheid geschreven door Waalse en Brusselse componisten. Deze knallende inleiding wordt gevolgd door een meeslepende hommage aan de oprichters van het ensemble, met het Opus 60 van Pierre Bartholomée, dat werd gecomponeerd in opdracht van de World Music Days, en de herneming van Chambres d’à côté van Philippe Boesmans, dat in 2010 aan het ensemble werd opgedragen.

20 creaties van Denis Bosse, Fabrizio Cassol, Pascal Charpentier, Stéphane Collin, Jean-Yves Colmant, Baudouin de Jaer, Jean-Pierre Deleuze, Renaud de Putter, Jean- Paul Dessy, Jean-Luc Fafchamps, Michel Fourgon, Gilles Gobert, Gaëlle Hyernaux, Victor Kissine, Claude Ledoux, Anne Martin, Benoît Mernier, Jean-Marie Rens, André Ristic en Hao-Fu Zhang.

21.45 u – Orchestral Manoeuvre in the Sound
Het European Contemporary Orchestra (ECO), dat zich helemaal aan hedendaagse creatie wijdt en geleid wordt door Raoul Lay en Jean-Paul Dessy, verenigt 33 muzikanten uit de ensembles Télémaque (Raoul Lay, Frankrijk), de ereprijs (Wim Boermans, Nederland) en Musiques Nouvelles. ECO stelt een nieuwe orkestmethode voor, die de symfonische dimensies met nieuwe technologieën verzoent, stemmen met elektronische strijk- en tokkelinstrumenten, de slagkracht van een orkest met het kneedbare van een ensemble. Dit avontuur, een vrucht van het Cultuurprogramma van de Europese Commissie, werd op 4 juni 2011 gestart in Arnhem, passeerde in Marseille, Bergen en Utrecht en houdt nu halt in Brussel om nieuw territorium te veroveren

De Marseillaanse geluidsregisseur Philippe Petit slaat grillige, veranderlijke geluidsbruggen tussen 6 wereldcreaties van elk 6 minuten: die van Tatiana Catanzaro (Brazilië), Benoît Chantry (België), Gwenaël Grisi (België), Ted Hearne (VS), Martijn Padding (Nederland) en François Narboni (Frankrijk). En vergeten we ook het stuk van Alin Gherman (Roemenië) niet, Aventures et Miracles, gecreëerd in Marseille op 15 juni 2012

23.00u – After Party – Philippe Petit & Gauthier Keyaerts

Tijd en plaats van het gebeuren :

Musiques Nouvelles : 50
Donderdag 6 december 2012 vanaf 18.00 u
Flagey – Brussel

H.-Kruisplein
1050 Elsene (Brussel)

Meer info : www.flagey.be en www.musiquesnouvelles.com

Elders op Oorgetuige :
Musiques Nouvelles opent het Ars Musica in Flagey met werk van Aurélie
n Dumont, Tim Gouverneur en Ramon Lazkano
, 12/03/2012