Aquarius viert zestigste verjaardag Lucien Posman in Kapel Elzenveld

Lucien Posman Zondag viert Aquarius de zestigste verjaardag van de Gentse componist Lucien Posman en confronteert hem met Johannes Brahms, Johann Sebastian Bach en William Byrd.

Op 22 maart 2012 heeft Aquarius zijn nieuwe Posman Cd  ‘Welcome stranger’ – verschenen op het Phaedra label in de reeks ‘In Flanders’ Fields’ – in Gent onder grote belangstelling voorgesteld. Daaruit en uit hun eerste Posman Cd ‘Some Blake works’, zal het kamerkoor een selectie van zijn a cappella werken voorstellen. Die selectie zal de grote verscheidenheid die zo eigen is aan deze toondichter tot zijn volle recht laten komen. Vermits dit concert in december – de kerstmaand – plaats heeft, bevat het programma ook de “Three shepherds songs” uit zijn kerstcantate “Welcome stranger to this place”, ingebed tussen twee Agnus Dei’s van respectievelijk  Johannes Brahms en Samuel Barber. Verder 2 onvermijdelijke Blake composities (To Morning, To the evening star), een studentikoze tekst uit de Carmina Burana, een verrassend serene evocatie van een Bijbeltekst uit het boek Job en een swingend scheppingsverhaal van de Forlanistam uit Mali.

Lucien Posman, componist
Een componist die zestig wordt, heeft nog veel in het verschiet, maar kijkt ook terug op een mooi traject. Dat geldt zeker voor Lucien Posman (1952). Zestig worden, dat mag gevierd worden. We willen daarom het traject van een bescheiden, hoffelijke persoonlijkheid met de gave van het relativeren in de kijker zetten, een persoonlijkheid met een verborgen eruditie en een ouderwetse hang naar het hooggestemde, iemand die naar Blake, Hölderlin en Poesjkin grijpt en het niet heeft voor ‘verdunde liefdespoëzie’. Lucien Posman schrijft in 1994: “Het fragiele had zijn intrede gedaan en het mooie werd niet meer geweerd uit mijn muziek.” Posmans muziek danst en zingt doorheen de ‘ondraaglijke lichtheid van het bestaan.

Posman voor beginners
Er was een tijd (de jaren 1950-1960) dat de hedendaagse ‘klassieke’ muziek heel ver afstond van haar publiek. Niet alleen van haar publiek, zelfs van haar uitvoerders. Onverschrokken progressisten gingen met ratio en experiment de grammatica van de taal te lijf en verbraken de geplogenheden van het traditionele concert. De nieuwe kleren van de keizer-cultus had Europa en Amerika in zijn ban. Zoveel onvriendelijkheid kon niet blijven duren. Op de vloed van de complexiteit volgde de eb van de new age en de nieuwe eenvoud, van het ene extreme in het andere. Gelukkig had je ook nog de niet-trendsetters, de nuchtere, bescheiden maar zeer geïnspireerde toondichters die hun persoonlijkheid trouw bleven in plaats van de mode te volgen.

Componisten zonder handleiding, schrijvend in een heldere, begrijpelijke taal, ambachtslui die interessante partituren vervaardigden, voor de gewone man, als die bestaat. Zo iemand is Lucien Posman. Zingt zoals hij gebekt is. Heel mooie liedjes. In een eigen, herkenbare stijl: een samengaan van licht-voetigheid en ernst, van humor en ontroering, van plastische beeldspraak en verfijnde delicatesse. Geboren en getogen in Vlaanderen, wat een nadeel is. Gelukkig is muziek een universele taal, de hele wereld zal deze muziek verstaan.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Aquarius : Lucien Posman 60!
Zondag 9 december 2012 om 11.00 u
Onze-Lieve-Vrouwekapel Elzenveld – Antwerpen

Lange Gasthuisstraat 45
2000 Antwerpen

Meer info : www.koorlink.be en www.gc-aquarius.be

Bron : tekst Marc Michaël De Smet

Extra :
Gentse componist Lucien Posman is zestig op www.nieuwsblad.be, 22/03/2012
Lucien Posman op www.matrix-new-music.be

Elders op Oorgetuige :
Huldeconcert en cd-voorstelling Lucien Posman in het Conservatorium Gent, 22/03/2012