In blijde Verbijstering : een nieuw kerstverhaal voor vrouwenkoor en harp met muziek van Maarten Van Ingelgem

Maarten Van Ingelgem Op vraag van Aquarius schreef de Gentse auteur Annie Van Keymeulen een nieuw kerstverhaal met als titel ‘In blijde verbijstering’. Componist Maarten Van Ingelgem (foto) zette het verhaal op muziek voor vrouwenkoor en harp en gaf zijn werk de naam ‘Jaarringen’.  Als vast koorlid van Aquarius kent hij als geen ander de vocale mogelijkheden van de dames van dit kamerkoor. De nieuwe compositie is zo geschreven dat ze naadloos aansluit met de ‘Ceremony of Carols’ van Benjamin Britten. Harpiste is Jutta Troch.

Maarten Van Ingelgem (1976) behaalde het Meesterdiploma Piano bij Jan Michiels aan het conservatorium van Brussel. Vervolgens specialiseerde hij zich in compositie aan het conservatorium van Antwerpen bij Wim Henderickx. Maarten is dirigent van het kamerkoor voor hedendaagse muziek De 2de Adem uit Gent en zingt regelmatig als bas bij Aquarius en het Vlaams Radio Koor. Daarnaast is hij begeleider en leerkracht piano en samenspel aan de muziekacademies van Dilbeek en Ninove en voorzitter van de Aalsterse Muziekarchipel, een organisatie die het muzikale leven in Aalst wil stimuleren.

Maarten Van Ingelgem componeerde tot nog toe voor zeer veel verschillende bezettingen. Zijn interactie met jongeren en amateurs is belangrijk en dit kunnen we in zijn werk zien doordat hij rekening houdt met de perceptie van de luisteraar of met de technische uitvoerbaarheid. Hij schreef o.a. een kameropera voor het Youth Opera Festival te Utrecht en een strijkkwartet in opdracht van het Transit Festival in Leuven. Zijn pianoconcerto, waarvoor hij de prijs voor nieuwe muziek 2005 van de provincie Oost-Vlaanderen kreeg, werd in juli 2006 uitgevoerd in Sint-Petersburg. In 2008 reikte Sabam hem de Gouden Klaproos uit voor koorcompositie. Deze award is een schouderklopje aan jonge scheppende kunstenaars voor hun prestaties, inzet en gedrevenheid.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Aquarius & Jutta Troch : In blijde Verbijstering
Vrijdag 14 december 2012 om 20.00 u
Altenakapel – Kontich

Antwerpsesteenweg 79
2550 Kontich

Meer info : www.gc-aquarius.be

Extra :
Maarten Van Ingelgem op www.matrix-new-music.be, www.muziekcentrum.be, nl.wikipedia.org en youtube