Spectra & Nieuw Ensemble brengen rijkgeschakeerd dubbelportret van Luc Brewaeys en Mayke Nas in Amsterdam

Luc Brewaeys Onder de noemer ‘Bij de Buren’ brengt het Muziekgebouw aan ‘ IJ te Amsterdam een rijkgeschakeerd dubbelportret van hedendaagse muziek uit Nederland en België: twee ensembles, twee componisten, elk uit één van de aangrenzende landen, samen en tegenover elkaar. Beide componisten, Luc Brewaeys (foto) en Mayke Nas, ontdekken muziek in het alledaagse met onalledaagse verbeeldingskracht.

De Vlaming Luc Brewaeys (1959) brengt met ‘Cardhu’ en ‘Oban’ een hommage aan twee van zijn favoriete whiskymerken. Zijn ‘Painted Pyramids’ is een ingekleurde uitwerking voor ensemble van het oudere ‘Pyramids in Siberia’. De Nederlandse Mayke Nas (1972) brengt met ‘La Belle Chocolatière’ en ‘La Chocolatière Brûlée’ dan weer hulde aan het cacao-meisje op de Droste-blikjes. In ‘Douze Mains’ gaan zes keuvelende musici met een schort aan een vleugel te lijf met afwasborstels. ‘Anyone can do it’ is een simpel, amusant, ogenschijnlijk complex, intellectueel, exclusief en onvermijdelijk performance-stuk geïnspireerd op het Fluxus manifest (1965) van Georges Maciunas voor zes onvoorbereide spelers (waarvan twee ter plekke uitgenodigde publieksvrijwilligers), zes stoelen, twee lcd-monitoren verbonden aan één laptop met instructies én een onzichtbaar of onopvallend in de zaal gepositioneerde sadist die de instructies bedient (bij voorkeur de componist zelf). Samen met het in Amsterdam residerende Nieuw Ensemble brengt Spectra een rijkgeschakeerd dubbelportret.

Programma :

  • Luc Brewaeys, Oban (1996)
  • Luc Brewaeys, Painted Pyramids (2008)
  • Luc Brewaeys, Cardhu (2008)
  • Mayke Nas, Douze mains (2008)
  • Mayke Nas, Anyone can do it (2006)
  • Mayke Nas, La Belle Chocolatière (2003)
  • Mayke Nas, La Chocolatière Brûlée (2005/2011)

Tijd en plaats van het gebeuren :

Nieuw Ensemble + Spectra Ensemble : Bij de buren – Nas & Brewaeys
Donderdag 13 december 2012 om 20.15 u
Muziekgebouw aan ‘t IJ – Amsterdam
(NL)

Meer info : www.muziekgebouw.nl, www.spectraensemble.com en www.nieuw-ensemble.nl

Extra :
Luc Brewaeys : www.lucbrewaeys.com, www.matrix-new-music.be en youtube
Mayke Nas : www.maykenas.nl, www.muziekencyclopedie.nl en youtube