Verrassende ontmoeting met muziek uit Vlaanderen en Nederland in deSingel

Mayke Nas Een België-Holland in grootse symfonische bezetting, zo mag je dit debuut in deSingel van het Koninklijk Concertgebouworkest – “het beste orkest van de wereld”- omschrijven. Dirigent noch solist zijn onbekenden voor het huis, idem voor de componisten op het programma. Otto Tausk leidt je doorheen een verrassende ontmoeting met muziek uit Vlaanderen en Nederland.

We gaan richting noorden met de creatie van Mayke Nas (foto), telg uit een Zuid-Nederlandse muziekfamilie. Van het Belgische kunstenaarsgeslacht Devreese-Gaillard gaan de muzikale banden met Nederland terug tot vóór het bestaan van Het Concertgebouw. Vanaf de oprichting speelden diverse familieleden in het orkest. Frédéric werd in 1929 in Amsterdam geboren. Zijn Vierde Pianoconcerto heeft een bijzondere reputatie als verplicht werk voor de Koningin Elisabethwedstrijd 1983, het roemruchte jaar met de laureaten Volondat, Blumenthal, Rodrigues en De Waal. De ‘klassieke’ Symfonie in D van Tristan Keuris wordt een KCO-première. En het is ook de hoogste tijd dat het orkest een recent werk speelt van ‘onze’ Luc Brewaeys. Een van de meest fascinerende hedendaagse Europese componisten tout court. Deze ongetwijfeld spannende België-Holland mag je absoluut niet missen.

Mayke Nas over ‘Down the Rabbit-Hole’ : “Picture yourself in a boat on a river…”, zo begint ‘Lucy in the Sky with Diamonds’ van de Beatles. Het bootje is van Lewis Carroll, die al roeiend op de Thames bij Oxford aan drie meisjes een spannend verhaal vertelt: ‘Alice in Wonderland’. De Beatles schreven er een hallucinerend mooi liedje over (dat het liedje op grond van de titel met LSD geassocieerd werd was niet zo raar) en plaatsten Lewis Carroll als ode temidden van hun helden op de hoes van Sgt. Pepper. Net als Karlheinz Stockhausen overigens, maar dit terzijde. Via de Beatles terug naar Alice in Wonderland.

De begeleidingsmelodie van Lucy heeft, platgestampt als roze en blauwe muisjes, haar weg gevonden in de opening van ‘Down the Rabbit-Hole’ voor het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Ingekrompen en uitgerekt slingert de golvende reeks noten zich met een steeds grotere curve door het stuk heen, zoals Alice alsmaar slinkt en groeit tijdens haar belevenissen in het konijnenhol en daarbij continu van de ene verwondering in de andere valt. Een mooie metafoor voor een nieuw orkestwerk. ‘Down the Rabbit-Hole’ is in het Engels niet voor niets de uitdrukking geworden voor ‘het aangaan van een avontuur’…” (*)

Luc Brewaeys over ‘Along the shores of Lorn’ : “This work was composed in 2005 on commission of the Symfonieorkest van Vlaanderen. They first performed it at the Brussels Conservatory on February 24, 2005 conducted by their chief-conductor Etienne Siebens “Along the Shores of Lorn” are the first words of the “explanation” on the back label of the bottles which contain “OBAN”. The work takes its basic ideas from that piece, but became a little like a “firework” coming out of the rocket which ‘OBAN’ originally was. The piece is in one movement, but consists of four sections. The work begins with an introduction based on flageolet-tones in the strings, along with a kind of split pseudo-unisson melody. This is followed by a fairly long, rapid passage in what I would call “(des)-articulated counterpoint”. The third section is extremely slow (maybe a huge breath?) and mainly deals with “special” timbres, which are amplified and permutated compared to ‘OBAN’. A duo for the two trumpets on a repeated pulse leads to the coda, which is longer than the one of the “fellow-piece”, is incredibly fast and features the virtuosity of the orchestra in an almost breath-taking way. Finally the Bass Drum concludes the piece alone, as he started. I dedicated the score to artist Mark Verstockt in friendship and admiration for the intenstity and extremely high quality of his works. I also felt very close to him when we discussed our mutual approach towards our creative “jobs”.” (**)

Programma :

  • Luc Brewaeys, Along the shores of Lorn (2004)
  • Mayke Nas, Down the Rabbit-Hole (Belgische creatie)
  • Tristan Keuris, Symfonie in D
  • Frédéric Devreese, Pianoconcerto nr 4

Tijd en plaats van het gebeuren :

Koninklijk Concertgebouworkest & Ralph van Raat : Luc Brewaeys, Mayke Nas, Tristan Keuris, Frédéric Devreese
Zaterdag 15 december 2012 om 19.00 u
(inleiding door Maarten Beirens om 18.15 u)
deSingel – Antwerpen
Desguinlei 25
2018 Antwerpen

Meer info : www.desingel.be, www.concertgebouworkest.nl en www.ralphvanraat.com

Extra :
Luc Brewaeys : www.lucbrewaeys.com (**), www.matrix-new-music.be en youtube
Mayke Nas : www.maykenas.nl (*), www.muziekencyclopedie.nl en youtube
Tristan Keuris op www.muziekencyclopedie.nl, www.chesternovello.com en youtube
Tristan Keuris (1946-1996). Symfonie in D, Daan Admiraal op www.cs.vu.nl, maart 2001
Frédéric Devreese : www.fdevreese.be, www.matrix-new-music.be en youtube
Frédéric Devreese wordt tachtig!, interview door Ronny De Schepper op ronnydeschepper.wordpress.com, 2/06/2009

Beluister alvast Luc Brewaeys’ Along the shores of Lorn

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=nvi4SmtY1cU&w=500&h=305]