Kiev Koor in Hasselt : perfecte kruisbestuiving tussen zangtraditie uit oost en west

Valentin Silvestrov Het Kiev Koor uit Oekraïne is opgericht in 1990 en sindsdien uitgegroeid tot een koor van wereldfaam. Onder leiding van dirigent Mykola Hobdych brengen de zangers en zangeressen een perfecte kruisbestuiving tussen de zangtradities uit Oost- en West-Europa. In de Oekrainse liederen kleuren zowel de zangtradities van Griekenland, Bulgarije, Polen en Italië als de lokale zangtradities de muziek. De koormuziek uit Oekraïne is werkelijk een lust voor het oor. Tijdens dit kerstconcert hoor je religieuze werken en volksliederen van onder anderen Dmitri Bortnjanski, Valentin Silvestrov (foto) en Pavel Tsjesnokov.

Het Christendom werd in 988 in Oekraïne door Vladimir de Grote tot staatgodsdienst uitgeroepen, daarvoor maakte het land deel uit van het Byzantijnse rijk. Door hun indrukwekkende geschiedenis kleurden zowel de zangtradities van Griekenland, Bulgarije, Polen en Italië als de lokale zangtradities de muziek. Door al deze invloeden is de zang herkenbaar, maar tegelijkertijd toch uniek. Het koor heeft zowel professionele zangers als conservatorium studenten vanuit heel Oekraïne in haar gelederen. De dirigent Mykola Hobdych studeerde af aan het Tjaikovsky conservatorium in Kiev.

De Oekraïner Valentin Silvestrov heeft pas de laatste jaren in ons land enige bekendheid verworven bij het grote publiek. Zijn nieuwe platenmaatschappij ECM greep zijn 70ste verjaardag in september 2007 dan ook aan voor een feestelijke serie nieuwe releases, waaronder de de recente opname van zijn Zesde symfonie. Valentin Vassiljevitsj Silvestrov werd in 1937 geboren in Kiev en daar woont hij nog steeds. Na een opleiding tot bouwkundig ingenieur ging hij compositie studeren bij Boris Ljatosjinski, die nog leerling was geweest bij Reinhold Glière. Ljatosjinski maakte de jonge Silvestrov vertrouwd met een kwestie die cruciaal zou worden binnen diens componeren: hoe de laatromantische Russische erfenis te verbinden met de middelen van de moderne avant-garde. Dat probleem zou hij pas veel later oplossen. Silvestrov leerde er nog iets: eerlijk te zijn als componist, muziek te schrijven met de hand op het hart.
Silvestrov bewoog zich spoedig in Kievs meest avant-gardistische kringen, en begon ook in het Westen naam te maken. In eigen land botste Silvestrovs modernisme aanvankelijk niet met het beleid van de Sovjetautoriteiten. De jaren onder Chroestjov waren relatief mild, maar begin de jaren 70 keerde het tij en werd hij uit de Componistenbond gezet.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Kiev Koor : Kerstconcert
Zondag 16 december 2012 om 15.00 u
Sint-Quintinuskathedraal Hasselt

Meer info : www.ccha.be

Extra :
Valentin Silvestrov op www.schott-music.com en youtube
Valentin Silvestrov – Portret van een onaagepaste op tempeldertoonkunst.blogspot.com
Valentin Silvestrov : ‘Metamusik/Postludium’, Bart Cypers op Kwadratuur.be, 04/10/2003

Een antwoord op “Kiev Koor in Hasselt : perfecte kruisbestuiving tussen zangtraditie uit oost en west”

Reacties zijn gesloten.