Slideways : hoogtechnologische soloproduktie van Erik Drescher in Logos

Erik Drescher Slideways is een hoogtechnologische soloproduktie waarin de Duitse fluitist Erik Drescher (voormalig lid van Ensemble Modern) ons de verbluffende mogelijkheden van de glissando-fluit demonstreert. Drescher doet dat met behulp van microtones, extended techniques en ingenieuze live-electronics die de fluitklank tot ongekende proporties omtoveren en met muziek van Michael Maierhof, Stefan Streich, Maximalian Marcoll, Hauke Harder, Peter Ablinger en Alvin Lucier.

Erik Drescher brengt met Slideways een recital voor solo glissando-fluit en electronics. Dwz. dat mikrotonaliteit en verbluffende extended techniques ruimschoots aan bod zullen komen. Maar ook de electronics die hij aanwendt, zijn van een deutsche Gründlichkeit zonder weerga. In Michael Maierhof‘s Splitting 39 bijvoorbeeld, speelt Drescher een tegenstem bij opnames van zijn eigen -gesamplede- glissandi. De samples zijn volledig vervaardigd uit noise-effekten die eerst werden ingespeeld in de studio. Maierhof (geb. Hamburg, 1956) maakte daarvoor gebruik van een speciale opnametechniek: het mondstuk van de fluit werd verbonden met een plastic darm die eindigde in een plastic caviteit waarin de mikrofoon zat, vandaar de bijzonder vervreemdende klankwereld.

Compounds is een reeks werken voor solist gecombineerd met electronics. Maximilian Marcoll (geb. 1981, Lübeck) vertrekt van een zeldzame interpretatie van het Engelse woord Compound, nl. een afgesloten gebied of een omheind braakliggend terrein. Marcoll werkt vnl. met dagboekachtige routine-opnames die hij thuis en in zijn naaste omgeving maakt. Hij catalogeert die in één grote library, die hij opdeelt in verschillende afgesloten gebieden (Compounds) waarmee hij aan de slag gaat. In Compound No.6 bewerkt hij toevallig gemaakte opnames van hamerende construktiewerkers die de voorgevel van zijn appartement verbouwden, van krakende planken van de bovenburen, van het gefluit van een ober in de Kreuzberg bar, en zelfs van een krijsende buur die hij opnam vanuit zijn keukenraam.

Hauke Harder (geb. 1963, Heath) is zowel fysicus (onderzoek naar moleculaire spektroscopie) als mede-oprichter van het collektief ‘Society for Acoustic Self-help’. Als componist is hij een adept van extreem minimalisme en dienaangaande sterk beïnvloed door Morton Feldman en Alvin Lucier. Hij houdt het iets akademischer met HCDE (2012), dat gebaseerd is op de 18de tem. 24ste harmoniek op de noot A 440 van de fluit. Het stuk werd speciaal gecomponeerd voor Drescher en de titel is geïnspireerd op diens naam.

Tijdens een verblijf in Venetië in 2007 maakte Peter Ablinger (geb. 1959, Schwanenburg, Oostenrijk) opnames in de Basilica dei SS. Giovanni e Paolo. Op het moment van opname was een reinigingsteam met industriële stofzuigers aan de slag, en die maakten een hels kabaal in de immense echokamer die het schip van de basiliek in wezen vormt. Ablinger had al jaren plannen om iets met deze merkwaardige field recording te doen en het voorstel van Drescher om iets te maken voor diens glissando-fluit kwam als een welkome uitdaging. Drescher’s glissandi gaan in dialoog met de onophoudelijke glissandi van de stofzuigers en heffen de banaliteit van de oorspronkelijke aktie op tot een verbijsterende wereld van op- en neergaande klankgolven.

Van Alvin Lucier (geb. 1931, Nashua, New Hampshire) krijgen we tot slot een typische curve-achtige compositie die geïnspireerd is door de bergketens van de Himalaya. Lucier is als componist in de eerste plaats gebiologeerd door allerlei akoestische experimenten. In een latere fase van zijn output gaan curves, grafieken en zelfs skylines een richtinggevende rol spelen. Lucier werkt vooral met lang aangehouden sustains die gaandeweg afbuigen en gebroken worden door aangeslagen tonen. Double Himalaya (2012), geschreven in opdracht van Drescher, is gebaseerd op een schilderij van Alice Schumacher en diende als grafische basis voor het gelijknamige werk.

Programma :

  • Michael Maierhof, Splitting 39 (2012): glissando flute, amplified mouthpiece extension and tape
  • Stefan Streich, Wohin, Gevatter? (2012): glissando flute solo
  • Maximalian Marcoll, Compound No.6: Voice alarm air machine (2012): glissando flute and electronics
  • Hauke Harder, HCDE (2012): flute and tape
  • Peter Ablinger, SS & Giovanni Paolo (2012) : glissando flute and phonography
  • Alvin Lucier, Double Himalaya (2012): glissando flute and recorded glissando flute

Tijd en plaats van het gebeuren :

Erik Drescher : Slideways
Maandag 17 december 2012 om 20.00 u
Logos Tetraëder – Gent

Bomastraat 26-28
9000 Gent

Meer info : www.logosfoundation.org en www.myspace.com/erikdrescher

Extra :
Michael Maierhof op www.composers21.com en youtube
Stefan Streich : www.stefan-streich.de en www.composers21.com
Maximalian Marcoll : www.maximilianmarcoll.de en youtube
Hauke Harder : haukeharder.net en en.wikipedia.org
Peter Ablinger : ablinger.mur.at, www.bbc.co.uk en youtube
Alvin Lucier : alucier.web.wesleyan.edu, UbuWeb Sound, UbuWeb Film en youtube