Integrale pianosonates van Frank Nuyts in de Bijloke

Frank Nuyts Frank Nuyts (foto) is een rascomponist op het terrein van de hedendaagse pianoliteratuur. Vanaf december 2012 start Muziekcentrum De Bijloke in Gent met de presentatie van zijn oeuvre voor pianosolo: de pianosonate-integrale. Het gaat om 18 sonates, waarvan er nu 14 zijn gecomponeerd en nog 4 geschreven moeten worden. Er zijn twee concerten per seizoen gepland (najaar en voorjaar) met telkens 3 sonates van Frank Nuyts. Daarvan zijn er twee al geschreven (en/of uitgevoerd) en is er telkens één creatie (beginnende vanaf nr. 13). Eén van de pianisten per recital zal bovendien de Nuytssonate confronteren met een ander werk naar eigen keuze.

Achttien pianisten, dat betekent evenveel visies en uiteenlopende vertolkingen, temperamenten en interpretaties. Maar de muziek van Nuyts – schijnbaar eenvoudig, vrijwel tonaal, met knipogen naar meer commerciële muziek als pop, blues en jazz en misleidend conservatief – kan als geen ander verschillende visies aan. Ook daar waar Nuyts woorden plakt boven de tonen zit stof tot interpretatie en discussie. Satie is nooit veraf.

Verhaal, spel, humor, ernst, kleur, finesse, timing, passie, sfeer: daar gaat het om bij Nuyts. Laat het vooral niet academisch zijn, noch brutaal overdonderen. Für Kenner und Liebhaber.

Wie komt aan bod ? Docenten piano van het Conservatorium | School of Arts Gent, zoals Daan Vandewalle, Vitali Samoshko en Johan Duyck. Meer verschil in visie zoals tussen die drie is op deze aardbol niet te vinden. En ook Benjamin Van Esser en Marc Masson, oud-studenten van Nuyts en pianisten met een feeling voor zijn componeerstijl en denkwijze. Daarnaast geïnteresseerden vanaf de eerste aanblik van de partituur zoals Jan Michiels, Ralph van Raat, Elisa Medinilla en Anastasia Kozhushko.

Je kan niet in een ivoren toren leven: in communicatie via kunst en muziek speelt context een enorme rol. Een statement van Daan Vandewalle, ook van toepassing op Frank Nuyts en op Michael Blake. De Zuid-Afrikaan Michael Blake schreef in 2007 een groots opgevatte, virtuoze pianosonate: zijn Choral Sonata. Het werd een hommage aan de zwarte koorcomponisten die tijdens de apartheid stilgezwegen werden of waarvan de composities werden afgedaan als ‘folklore’.

Michael Blake (1951) studeerde eerst in Kaapstad en aan de Universiteit van Witwatersrand en nadien aan het Goldsmiths College van de Universiteit van Londen. Van 1977 tot 1997 woonde hij in Londen, waar hij actief was als componist, pianist en lesgever (Goldsmiths College). Hij richtte er in 1986 het London New Music Ensemble op. In 1998 keerde hij terug naar Zuid-Afrika om er aan Rhodes University te doceren en de reeks voor hedendaagse muziek ‘newmusic@rhodes’ te leiden.

Frank Nuyts (1957) is docent compositie en orkestratie aan het conservatorium van Gent. Hij studeerde slagwerk en kamermuziek aan het Gentse conservatorium, later compositie en analyse van 20e-eeuwse muziek bij Lucien Goethals. De vroege werken van Nuyts zijn gecomponeerd in een postserieel idioom. Door zijn interesse voor niet-klassieke muziek en door zijn vriendschap met de componist Boudewijn Buckinx slaat hij in ’86 een nieuwe weg in en zo wordt hij samen met Buckinx één van de belangrijkste vertegenwoordigers van postmodernisme in Vlaanderen. Om een geëigende accurate uitvoering van zijn werken te garanderen richt hij in ’89 de groep Hardscore op. Met Hardscore wil hij een brug slaan tussen meer commerciële muziek en hedendaagse muziek. Zijn werk wordt regelmatig uitgevoerd in binnen- en buitenland. De componist won verschillende prijzen, waaronder in 1995 de vijfjaarlijkse cultuurprijs van de stad Gent. Hij werkte onder meer voor deFilharmonie, het Spectra Ensemble en Ensemble Leporello.

Programma :

  • Frank Nuyts, pianosonates nrs. 3, 2 en 13
  • Michael Blake, choral sonata

Tijd en plaats van het gebeuren :

Benjamin Van Esser, Daan Vandewalle & Keiko Shichijo : Integrale pianosonates Frank Nuyts I
Woensdag 19 december 2012 om 20.00 u
Muziekcentrum de Bijloke Gent

Bijlokekaai 7
9000 Gent

Meer info : www.debijloke.be

Het tweede concert uit deze reeks vindt plaats op 22 mei 2013.

Extra :
Frank Nuyts : www.franknuyts.com, www.hardscore.be, www.matrix-new-music.be en youtube
Michal Blake : www.michaelblake.co.za