György Kurtágs ‘Songs of Despair and Sorrow’ in Canvas Klassiek

György Kurtág In ‘Canvas Klassiek‘ hoor je op zondag 30 december György Kurtágs ‘Songs of Despair and Sorrow’, uitgevoerd door het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Berliner Rundfunkchor o.l.v. Yannick Nézet-Séguin. György Kurtág (1926) is één van de belangrijkste hedendaagse componisten. Zijn ‘Songs of despair and Sorrow’ bestaan uit zes liederen voor gemengd koor en instrumentaal ensemble. Voor deze liederen koos hij sombere Russische teksten van o.m. Mandelstam, Akhmatova en Tsvetayeva. Hij werkte er 14 jaar lang aan en voltooide ze in 1994. Zoals steeds bij Kurtág is elk lied een soort miniatuur, waarin hij enorm spaarzaam en precies omgaat met zijn muziek en structuur. Kurtág gebruikt o.m. twee harmoniums en vier bayans, een soort Russische accordeons. Hij mengt de instrumenten en de stemmen in complexe weefsels en brengt vooral de zangers aan de grens van hun akoestische mogelijkheden. Deze extreme expressiviteit maakt de zes stukken dan ook aartsmoeilijk om uit te voeren. Maar deze topensembles doen het schitterend. Dit concert werd opgenomen in het kader van het Festival van Vlaanderen Gent in 2009.

Canvas Klassiek : György Kurtág, Songs of Despair and Sorrow : zondag 30 december 2012 om 12.55 u
www.canvas.be

Elders op Oorgetuige :
Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Berliner Rundfunkchor brengen ode aan de vreugde, 30/09/2009