Middag van het NOB met Leo Wouters, Ward Opsteyn, Guido Liveyns & Bruno De Busschere in Bozar

Leo Wouters, Ward Opsteyn, Guido Liveyns & Bruno De Busschere Twee trompetten en twee trombones laten tijdens dit middagconcert heel uiteenlopende werelden en taferelen de revue passeren. Van een renaissanceplechtigheid gaat het over virtuoze acrobatieën naar de intimiteit en de onvoorwaardelijke religieuze overgave.

Ward Opsteyn begon zijn muzikale loopbaan in de Muziekacademie van Lanaken en vervolgde zijn studies aan het Lemmensinstituut in Leuven. Daar behaalde hij eerste prijzen notenleer en kamermuziek en een specialisatiediploma voor trompet. Na zijn studies aan het Lemmensinstituut begon hij les te geven aan de Muziekacademie van Lanaken en combineerde dat met zijn Postgraduaat-studies voor trompet bij Peter Masseurs (concertgebouworkest) in het Sweelinkconservatorium in Amsterdam. Ook trad hij in deze periode veel op als freelance muzikant met de grotere Belgische orkesten waaronder het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen, het vroegere VRT-Orkest, Collegium Instrumentale Brugense en I Fiaminghi. 

Sinds januari 2000 is Ward vast verbonden aan het Nationaal Orkest van België  als tweede solotrompet. Daarbuiten is hij, niet alleen als uitvoerder maar ook als arrangeur/ componist, actief in verscheidene koperensembles waaronder het Gabriëli Koperensemble en Musica Mosana. Als solist heeft hij zowel klassieke trompetconcerti (o.a. Haydn, Hummel en Arutjunjan) als het lichtere genre op zijn repertoire staan.

Joseph Horovitz (1926) studeerde muziek en moderne talen aan het New College te Oxford. Na het behalen van zijn graad in de muziek in 1947 studeerde hij compositie bij Gordon Jacob aan het Royal College of Music in Londen en later bij Nadia Boulanger te Parijs. Hij begon zijn muzikale loopbaan als muzikaal directeur bij het ‘Old Vic’ theatergezelschap in Bristol en werkte vervolgens als ballet- en operadirigent bij verscheidene internationale gezelschappen, waarmee hij tournees maakte door Europa en de U.S.A. Naast enkele brassband-werken omvat zijn oeuvre 15 balletten, twee opera’s van één akte, solo concerten, kamermuziek en vocale muziek. De laatste jaren verwierf hij internationale bekendheid met zijn muziek voor televisieseries en films. Hij verkreeg de Commonwealth Medal voor compositie en twee ‘Ivor Novello Awards’. Horovitz is Fellow of the Royal College of Music in Londen.

Programma :

  • Ward Opsteyn, Vlaamse Renaissance Triptiek
  • Paul Hindemith, Morgenmusik von Turm zu Blasen (Plöner Musiktag)
  • Joseph Horovitz, Variations on a theme of Paganini
  • Gordon Jacob, 5 Bagatelles
  • César Franck, Offertoire et sortie
  • Enrique Crespo, 3 Spirituals

Tijd en plaats van het gebeuren :

Middag van het NOB : Ward Opsteyn, Hindemith, Joseph Horovitz, Gordon Jacob, César Franck, Enrique Crespo
Donderdag 10 januari 2013 om 12.30 u
Bozar – Brussel

Ravensteinstraat 23
1000 Brussel

Meer info : www.bozar.be en www.onb.be

Extra :
Joseph Horovitz op www.chesternovello.com en youtube
Gordon Jacob : www.gordonjacob.org, nl.wikipedia.org, www.boosey.com, www.chesternovello.com en youtube
Enrique Crespo op de.wikipedia.org en youtube