TipToe Company speelt Parafrasi : nieuwe en oude muziek voor gitaar, harp, blokfluiten, cello en contrabas

TipToe Company Muziek van 300 jaar terug. Vertaald, her-taald, naar de 21ste eeuw. Hoe klinkt Scarlatti als de Italiaans componist Maurizio Pisati zich die muziek inbeeldt op recente instrumenten? Fragmenten ‘gestolen’ muziek die organisch uitmonden in een hedendaagse klanken-taal. Oude en nieuwe ‘tradities’ die elkaar aanvullen en becommentariëren.

In het programma ‘Parafrasi’ brengt TipToe Company recente muziek waarin hier en daar de waas van een oude traditie doorschemert. Jonge componisten van bij ons, zoals Frederik Neyrinck en Nico Sall, schreven muziek voor de unieke bezetting die Tiptoe Company typeert. Blokfluit, gitaar, harp, cello en contrabas – instrumenten die meestal aan de zijlijn staan binnen de klassieke muziekpraktijk – krijgen de hoofdrollen en gaan in dialoog met elkaar tijdens een avontuurlijk muzikaal programma. Ook wordt een klassieker binnen het repertoire van de ‘nieuwe muziek’ aangepakt, Ligeti’s ‘Atmosphères’ uit 1961 (beroemd door Kubricks ‘2001, A Space Odyssey’). Geen letterlijke reproductie van de legendarische, maar ondertussen meer dan een halve eeuw oude compositie, maar een ‘parafrase’: een omschrijving ‘met andere woorden’, of beter, met een andere muzikale invulling. De contouren worden behouden – de ‘waas’ van het verleden blijft voelbaar-, maar met een totaal nieuwe invulling.

TipToe-muzikanten: Ruth Van Killegem, blokfluiten – Seraphine Stragier, cello – Jutta Troch, harp – Jona Kesteleyn, gitaar – Pieter Lenaerts, contrabas

Programma :

  • J. Van Eyck/F. Neyrinck, ‘Engels nachtegaeltje’ (1649/2012)
  • F. Neyrinck, ‘Mischung VI’ (2012) – eerste creatie in D’Apostrof
  • D. Scarlatti/M. Pisati, ‘Parafrasi Scarlatta’ (18de eeuw/2010)
  • M. Pisati, ‘The Running Solo’ (1989)
  • G. Ligeti/Tiptoe Company, ‘(After) Atmosphères’ (1961/2012) – gestuctureerde improvisatie
  • J. Ockeghem/Tiptoe Comany, ‘Deo Gratia’ (15de eeuw)
  • N. Sall ‘Tactics’ (2011)

Tijd en plaats van het gebeuren :

TipToe Company : Parafrasi
Zaterdag 12 januari 2013 om 20.00 u
Kunstengalerie D’apostrof – Meigem

Pastoriestraat 59
9800 Meigem (Deinze)

Meer info : www.dapostrof.be

Extra :
Frederik Neyrinck : www.frederikneyrinck.be, www.muziekcentrum.be en www.goldenrivermusic.be
Maurizio Pisati op www.myspace.com/mauriziopisati, en.wikipedia.org, www.composers21.com en youtube
Nico Sall : www.matrix-new-music.be en youtube

Elders op Oorgetuige :
Jong Gents ensemble Tiptoe Company in de Q-O2 Werkplaats in Brussel, 10/12/2011
Tiptoe Company op de grens van de stilte, 23/10/2011