Territoria : totaalervaring op de grens tussen beeldende kunst, stop motion animatie, muziek, spel en tekst

Territoria Ze is alleen. Rond haar bakenen witte muren een kamer af. Ze ligt in de verste uithoek. Slaapt ze? Is ze dood? Langzaam verglijdt het licht en schuift over haar lichaam. Een muur volgt het spoor van het licht, waardoor de ruimte transformeert, verkleint en verdwijnt.

Territoria is het verhaal van een vrouw die ronddwaalt in een labyrint van dromen en verlangens, angsten en herinneringen. Een nachtmerrie bevolkt door merkwaardige alter ego’s: een koningin, een scheef jong meisje, een dwangmatig been, een  herder… Deze surreële figuren manifesteren zich via videoprojecties geënt op de scenografie. De wereld van de vrouw is er één zonder houvast, ruimtes verschuiven over en in elkaar, muziek lijkt de leidraad van haar doen en laten.

Territoria ontstaat vanuit de gedeelde fascinatie van theatermaakster An De Donder, beeldend kunstenaar Freija Van Esbroeck en scenograaf Erki De Vries voor de muziek van Wim Henderickx. De suggestieve en ongrijpbare muziek van zijn strijkkwartetten  OmIn Deep Silence III en The Seven Chakras vormen de onderliggende basis van een totaalervaring op de grens tussen beeldende kunst, stop motion animatie, muziek, spel en tekst.

In Territoria wordt vanuit tekst, beeld en muziek een fascinerend terrein verkend. Als onafhankelijke lagen worden de media als verschillende talen op elkaar gelegd. Toch blijken ze, bijna miraculeus, verbonden door een gemeenschappelijke fascinatie en spreken ze over hetzelfde. De muziek van Wim Henderickx’ strijkkwartetten als een verklanking van het veelvoudige en zich ontwikkelende menselijke bewustzijn vindt een antwoord in de verschuivende geometrische ruimtes van Erki De Vries, een verbeelding van de architectuur van het mentale. Met de teksten die actrice An De Donder koos, creëert ze een personage verwikkeld in een zoektocht naar identiteit, gekneld tussen het bewustzijn van de realiteit en de even ongrijpbare als verpletterende aanwezigheid van het onbewuste. De nachtmerrieachtige angsten en confrontatie met alter ego’s die opduiken in die zoektocht worden verbeeld in de videobeelden van Freija Van Esbroeck en Paul Delissen.  

Elk medium heeft zijn territorium en gebruikt zijn kracht om te spitten in de intrigerende wereld van het mentale, de grenzen van de begrijpelijke werkelijkheid, schurend en botsend met het onontkoombare van het onderbewuste. Samen creëren die lagen een voorstelling die je meevoert naar een verbijsterende essentie van het zijn. Abstract en eenvoudig en tegelijk complex en verwarrend als een nachtmerrie. 

Freija Van Esbroeck maakte maskers, objecten en prothesen. Die geven vorm aan fictieve personages waarin een vrouw, gespeeld door An De Donder, zichzelf tegenkomt in fysieke en geprojecteerde ruimtes van Erki De Vries. Paul Verrept schrijft een tekst. Met composities van Wim Henderickx

Tijd en plaats van het gebeuren :

Muziektheater Transparant : Territoria
Woensdag 16 en donderdag 17 januari 2013, telkens om 20.30 u
Kunstencentrum STUK – Leuven

Naamsestraat 96
3000 Leuven

Meer info : www.stuk.be en www.transparant.be
————————————
Donderdag 24 en vrijdag 25 januari 2013, telkens om 20.30 u
Monty – Antwerpen

Montignystraat 3
2018 Antwerpen

Meer info : www.monty.be en www.transparant.be
————————————
Zaterdag 23 februari 2013 om 20.30 u
CC Brasschaat

Gemeentepark 8
2930 Brasschaat

Meer info : www.transparant.be

Extra :
Wim Henderickx : www.wimhenderickx.com, www.matrix-new-music.be en youtube