Verkwikkend luisterfeestje met werk van Annie Gosfield, Astor Piazzolla en Giovanni Sollima in Antwerpen en Hingene

Annie Gosfield Veel is er niet nodig om een lome zondagochtend op te pimpen. deFilharmonie stelt voor: vijf hippe, in moods en swings variërende composities van topklasse, twee elektrificerende cello’s, een op hoogspanning aangesloten strijkje en een batterij slagwerkinstrumenten. Nu nog een stopcontact vinden om dat alles in te pluggen en de lont zit aan een verkwikkend luisterfeestje.

Annie Gosfield (1960, foto) woont in New York en verdeelt haar tijd tussen optredens op piano en sampler met haar eigen groep en het componeren voor menig ensemble en solist. In haar werk verkent ze vaak de schoonheid van niet-muzikale geluiden, en ze haalt haar inspiratie uit verschillende dingen, zoals machines, vernielde piano’s, kromgetrokken 78 toerenplaten en ontstemde radio’s. Ze gebruikt traditionele notatie, improvisatie en uitgebreide technieken om een klankwereld te creëren die de grens verwijdert tussen muziek en lawaai, terwijl de unieke kwaliteiten van elke artiest benadrukt worden. In 2012 is ze fellow geworden aan de American Academy in Berlijn, in 2008 heeft ze de prestigieuze ‘Grants to Artist’ gekregen van de Foundation for Contemporary Arts. Gosfields essays over compositie zijn gepubliceerd in de New York Times en staan in het boek “Arcana II”. Ze is actief als lerares en heeft lesgegeven in compositie aan Princeton University, Mills College en het California Institute of the Arts.

Annie Gosfield over ‘Uphill Slides and Knockdown Dives’ : “Uphill Slides and Knockdown Dives was written for Felix Fan and David Cossin, two fine musicians who love to play together, The “uphill slides” refer to the many glissandi played on the cello. The “Knockdown Dives” make reference to a strong, loud, percussion part, that shifts from strong and steady to wild and wobbly”. (*)

De Siciliaan Giovanni Sollima (1962) is niet alleen cellist maar ook componist. Hij werkte samen met uiteenlopende artiesten. Zo neemt hij deel aan het Project Zijderoute van cellist Yo-Yo Ma. Ook speelt hij samen met en rockster en dichteres Patti Smith. Als componist haalt Sollima zijn inspiratie uit veel bronnen: hij combineert rockmuziek met klassieke elementen en muziek uit het gebied rond de Middellandse Zee. Zijn composities vertonen invloeden van het minimalisme en een Amerikaanse recensent heeft hem een postminimalist genoemd. Sollima maakte muziek voor choreografen en filmmakers, onder wie regisseur Peter Greenaway en danser Karole Armitage. Sollima geeft les aan de Fondazione Romano Romanini in Brescia en aan de Academia di Santa Cecilia in Roma. Hij werd benoemd tot lid van de academie, de hoogste eer voor een musicus in Italië.

Programma :

  • Annie Gosfield, Uphill Slides and Knockdown Dives (2005)
  • Astor Piazzolla, Histoire du tango, Café 1930 (voor viool en marimba)
  • Giovanni Sollima, Spasimo (voor cello, strijktrio, piano en percussie) (1995)

Tijd en plaats van het gebeuren :

deFilharmonie plugged : Annie Gosfield, Piazzolla, Giovanni Sollima
Zondag 20 januari 2013 om 11.00 u
Kanunnik Van Gesselzaal (Elzenveld) – Antwerpen

Lange Gasthuisstraat 33-39
2000 Antwerpen

Meer info : www.defilharmonie.be
———————————-
Zondag 3 februari 2013 om 11.00 u
Kasteel d’Ursel – Hingene

Wolfgang d’Urselstraat 9
2880 Hingene

Meer info : www.defilharmonie.be

Extra :
Annie Gosfield : www.anniegosfield.com (*), en.wikipedia.org, www.otherminds.org en youtube
Astor Piazzolla : www.piazzolla.org, nl.wikipedia.org en youtube
Giovanni Sollima : www.giovannisollima.it, en.wikipedia.org