De Drie Musketiers : flitsende vertelling in KIDformaat met muziek van Malcolm Arnold

De Drie Musketiers deFilharmonie nodigt de heren van theatergroep Lazarus uit om te bewijzen dat één voor allen nog steeds allen voor één is. De vuistdikke klassieker van Alexandre Dumas wordt door hen versneden tot een flitsende vertelling in KIDformaat. Malcolm Arnold zorgt voor de historische pastichemuziek die onder hun degenballetten weerklinkt. Dirk Brossé scherpt alvast het puntje van zijn dirigeerstok.

De Britse componist Sir Malcolm Arnold werd in oktober 1921 geboren in Northampton. Arnold studeerde met een beurs aan het Londense Royal College of Music, waarna hij bij het London Philharmonic Orchestra als trompettist werkte. In 1942 werd Malcolm Arnold eerste trompettist in dit orkest. In 1945 werd hij tweede trompettist bij het symfonieorkest van de BBC. Een jaar later keerde hij terug bij de London Philharmonic als directeur. Later legde hij zich geheel toe op het componeren.

Malcolm Arnold werd vooral bekend als filmcomponist. In 1958 kreeg hij een Oscar voor de muziek bij de oorlogsfilm “Bridge on the river Kwai”, waarin Britse krijgsgevangen soldaten door Japan worden gedwongen om een spoorbrug te bouwen. Malcolm Arnold schreef muziek voor meer dan 130 films, waaronder “Whistle down the wind” en “Hobson’s choice”.

Naast filmmuziek schreef Malcolm Arnold negen symfonieën, zeven balletten, twee opera’s en een grote reeks kleinere orkestwerken en soloconcerten, die hij opdroeg aan onder meer Yehudi Menuhin en cellist Jullian Lloyd Webber.

De muziek van Malcolm Arnold is zeer toegankelijk. Daardoor werd hij een van de populairste componisten van de twintigste eeuw. Critici verweten Arnold echter niet vernieuwend bezig te zijn geweest. In 1993 werd Arnold geridderd. Hij overleed op 23 september 2006 – op dezelfde dag dat zijn laatste werk The Three Musketeers in Bradford in première ging – op 84-jarige leeftijd in de Engelse plaats Norfolk.

Tijd en plaats van het gebeuren :

deFilharmonie & Lazarus: De Drie Musketiers
Zaterdag 26 januari 2013 om 11.00 u en om 14.00 u
Zondag 27 januari 2013 om 11.00 u
De Roma – Borgerhout

Turnhoutsebaan 286
2140 Borgerhout

Meer info : www.deroma.be, www.defilharmonie.be en www.lazarusvzw.be
———————————
Zondag 27 januari 2013 om 16.00 u
Muziekcentrum de Bijloke Gent
Bijlokekaai 7
9000 Gent

Meer info : www.debijloke.be, www.defilharmonie.be en www.lazarusvzw.be

Extra :
Malcolm Arnold : www.malcolmarnold.co.uk, en.wikipedia.org, www.imdb.com, www.chesternovello.com, www.classical.net en youtube
The Three Musketeers: Too “Inauthentic” for a Real Reconstruction? Thoughts on the Compositional Material, Raphael D.Thöne (pdf)