The Times they are a-changin’ : HERMESensemble aan de slag met partituren van jong aanstormend talent

The Times They Are a Changin' Hoe klinkt de toekomst? Dat is de vraag die aan de basis ligt van The Times They Are a Changin’. Componisten Bram Van Camp en Hanne Deneire zetten als coach opnieuw hun schouders onder dit initiatief waarbij jongeren tussen 12 en 20 jaar worden uitgenodigd om hun composities voor ensemble in te zenden. De meest interessante werken uit elke leeftijdscategorie worden tijdens twee heuse concerten uitgevoerd door de professionele musici van het HERMESensemble. Dat zo’n oefening tot schitterende resultaten kan leiden, werd reeds bewezen tijdens de vorige edities van The Times They Are a Changin’

‘Hoe klinkt de toekomst?’ is de vraag die aan de basis ligt van dit unieke project waarbij musici van HERMESensemble in samenwerking met de Veerman en Amuz aan de slag gaan met partituren van aanstormend talent tussen twaalf en twintig jaar. In 2013, de vijfde editie, is ook Concertgebouw Brugge van de partij.

Op 4 oktober 2008 vond in Amuz een eendaagse happening plaats met de titel ‘Metamorfose’. De ensembles in residentie van Amuz brachten dan verschillende programma’s met verandering en transformatie als rode draad. In één van de programma’s draaiden de professionele musici van HERMESensemble en ensemble Explorations voor een keer de rollen volledig om: jonge componisten worden meesters, professionele muzikanten worden even weer studenten. Dat alles stond onder de deskundige begeleiding van Bram Van Camp, componist in residentie van HERMESensemble in 2008
.
Het project was zo’n succes dat er al snel een vervolg werd aan gebreid. Er wordt een heuse coaching voorzien en intussen wordt Bram sinds editie 2010 bijgestaan door Hanne Deneire. Sindsdien kende het initiatief een groot succes, het is een jaarlijkse traditie geworden.

Concreet worden jonge componisten uitgenodigd om een werk te componeren van maximum vijf minuten. Vooraf vindt er een repetitie plaats van het werk, in aanwezigheid van en in overleg met één of meerdere huiscomponisten van HERMESensemble. De kers op de taart: het werk wordt professioneel uitgevoerd in de prachtige concertzaal van Amuz en vanaf 2013 ook in het Brugse concertgebouw. Van dit concert wordt een live-opname gemaakt.

Dit project is niet opgevat als een wedstrijd; enkel indien het aantal ingezonden composities te groot is om allemaal uit te voeren, zal er een selectie worden gemaakt. In deze selectie wordt een evenredig aantal werken gekozen in de leeftijdsgroepen 12-14 jaar/15-17 jaar/18-20 jaar.

Tijd en plaats van het gebeuren :

HERMESensemble : The Times they are a-changin’
Zondag 27 januari 2013 om 15.00 u
AMUZ – Antwerpen

Kammenstraat 81
2000 Antwerpen

Meer info : www.amuz.be en www.hermesensemble.be
——————————-
Zondag 10 februari 2013 om 14.30 u
Concertgebouw – Brugge

‘t Zand 34
8000 Brugge

Meer info : www.concertgebouw.be en www.hermesensemble.be

Bekijk ook de resultaten van vorige jaren