Thomas Smetryns & Heleen Van Haegenborgh zorgen voor voor extra experiment en spektakel bij concert van The Germans

Heleen Van Haegenborgh De Noorse zangeres Sidsel Endresen is dankzij haar unieke stemtimbre de peetmoeder van de Noorse experimentele scène. Haar nieuwste cd is een opname met de 27 jaar jongere Stian Westerhus, een van de beste experimentele gitaarspelers. Hun optreden in de Gentse Vooruit wordt een dubbelconcert met de jonge weerbarstige rockers van The Germans. Zij brengen hun nieuwste album ‘Mother Sings In Front Of The House’ mee. Tijdens hun concert brengen ze nummers uit dit pareltje en steken ze oude songs in een nieuw kleedje in samenwerking met special guests componist/performer Thomas Smetryns & pianiste Heleen Van Haegenborgh (foto), die voor voor extra experiment en spektakel zorgen. Ze doen mee in 5 nummers, maar blijven daarbij wel trouw aan zichzelf. Ze hebben er eigen partijen bijgemaakt : Thomas met platendraaiers, zitters en Heleen op de toetsen aangevuld met inside technieken.

Heleen Van Haegenborgh is een jonge Gentse pianiste die het accent legt op nieuwe muziek, en daarbij regelmatig samen werkt met niet-muzikanten. Ze wil hiermee afbreuk doen aan het elitaire karakter van de hedendaagse muziek om het aantrekkelijker te maken voor een breder publiek. Ze probeert steeds omgeving en inhoud van de muziek op elkaar te laten inspelen. Ze werkt samen met o.a. Thomas Smetryns, Hermes Ensemble, Morton Feldman, Alvin Lucier, George Crumb en James Tenney.

Thomas Smetryns (1977) studeerde compositie bij Godfried-Willem Raes en gitaar, luit en theorbe bij Ida Polck en Philippe Malfeyt aan het conservatorium van Gent. Als componist is hij erg geïnteresseerd in het zoeken naar een nieuwe, experimentele muziekpraktijk die steeds verankerd is in een historisch en/of een maatschappelijk bewustzijn. Veel van zijn composities vertrekken vanuit andere muzikanten hun oeuvre. Hij gebruikt bepaalde facetten uit hun oeuvre, dit kan tonaal of ritmisch materiaal zijn maar ook een bepaald stilistisch gegeven, een vorm, een attitude, een geste en creëert daarmee dan nieuwe muziek. Ook bij zijn activiteiten als DJ (uitsluitend met 78 toerenplaten) staat het muzikale verleden in een hedendaagse context centraal.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Stian Westerhus & Sidsel Endresen / The Germans feat. Thomas Smetryns & Heleen Van Haegenborgh
Donderdag 31 januari 2013 om 20.00 u
Kunstencentrum Vooruit – Gent

Sint-Pietersnieuwstraat 23
9000 Gent

Meer info : www.vooruit.be, www.sidselendresen.com, www.stianwesterhus.com en www.myspace.com/thegermanstheband

Extra :
Thomas Smetryns : www.myspace.com/thomassmetryns, www.matrix-new-music.be en youtube
Heleen van Haegenborgh : www.myspace.com/heleenvhaegenborgh en youtube

Elders op Oorgetuige :
Heleen Van Haegenborgh gaat aan de slag met draden, snaren en een 4-track recorder in La Bellone, 26/10/2012
Een onvergetelijke avond met Thomas Smetryns en het Peter Brötzmann Chicago Tentet in de Gentse Vooruit, 19/04/2011

Een voorsmaakje ? Bekijk dan alvast dit filmpje

[vimeo http://www.vimeo.com/58375301 w=398&h=318]