Cursus hedendaagse klassieke muziek voor beginners in Antwerpen, Gent en Brussel

Logos “Dat is toch geen muziek!” en de al even populaire variant “Dat noem ik gewoon lawaai!” vormen maar enkele regelmatig gehoorde uitingen van onbegrip in confrontatie met zogenaamde hedendaags klassieke en experimentele muziek. Dat is niet verwonderlijk omdat heel wat muziek uit de 20ste en 21ste eeuw buiten kringen van kenners gebaat is met een extra woordje uitleg.

Daarom biedt Amarant in deze cursus een soort ‘eerste hulp bij nieuwe kunstmuziek’ aan. Hierin wordt het begrip hedendaags klassieke muziek aan een kort onderzoek onderworpen om nadien over te gaan tot het wegnemen van enkele populaire misverstanden. Moet een componist alles zelf componeren? Wat als zijn muziek niet harmonisch klinkt? Hoe bepaalt men wat goede nieuwe muziek is? Waarom is het concept soms zo belangrijk, maar horen we er niets van?

Vervolgens worden ook enkele cruciale compositiebegrippen toegelicht waaronder atonaliteit, serialisme of aleatoriek en hun impact op muzieknotatie, uitvoering en muziekbeleving. Bovendien komt aan bod van welke hulpmiddelen, speciale instrumenten en technieken de hedendaagse toonzetter zich bedient om nieuwe creaties te maken.

Kortom, deze cursus zit boordevol basisinformatie en luistervoorbeelden die aanschouwelijk maken hoe elke muziekliefhebber ook van hedendaags klassieke muziek kan genieten van zodra enkele fundamentele inzichten bekend geworden zijn.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Cursus Amarant : “Dat is toch geen muziek!” Hedendaags klassieke muziek voor beginners
Maandag 4 februari 2013 van 10.00 u tot 12.30 u en van 14.00 tot 16.30 u
deSingel – Antwerpen

Desguinlei 25
2018 Antwerpen
————————-
Maandag 11 februari 2013 van 10.00 u tot 12.30 u en van 14.00 tot 16.30 u
De Cirk – Gent

Zebrastraat 34
9000 Gent
————————-
Maandag 18 februari 2013 van 10.00 u tot 12.30 u en van 14.00 tot 16.30 u
Gemeenschapscentrum De Markten – Brussel

Oude Graanmarkt 5
1000 Brussel

Meer info : www.amarant.be