Twee iconen van de Amerikaanse muziek verenigd in één programma mét een symfonisch orkest: een onverwachte belevenis

Wynton Marsalis Twee iconen van de Amerikaanse (jazz) muziek: Bernstein en Marsalis. Twee orkesten die met The Artist bewezen dat ze perfect samengaan: Brussels Philharmonic en Brussels Jazz Orchestra. Een virtuoze pianist, Boris Berzowsky, en een flamboyante dirigent, Wayne Marshall. Marshall, die als pianist en dirigent de wereld rondreist en overal voor furore zorgt. Hij staat bekend om zijn interpretaties van Gershwin, Bernstein, Ellington en andere 20ste eeuwse Amerikaanse componisten. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een onverwachte, swingende avond.

Wynton Marsalis (foto) bijt zich vast in een zoektocht om het jazzidioom en de jazzband te combineren met het symfonische orkest. Over zijn ‘Swing Symphony’ zegt hij: “Mijn werk volgt de evolutie van ‘swing’ tot vandaag de dag. In het stuk zijn alle momenten van swing doorheen de geschiedenis vertegenwoordigd. Elk moment is een modern moment, altijd nieuw, in een tijdloos ritme. Een swingritme veroudert nooit.”

Leonard Bernstein kennen we vooral van zijn muziek voor de musical West Side Story, waarmee hij de grenzen tussen de klassieke en de meer populaire Amerikaanse muziek deed vervagen. In zijn tweede symfonie, The Age of Anxiety, verkende hij de wereld van W.H. Auden’s gelijknamige gedicht, en creëerde hij een vurig en dramatisch werk met een virtuoze pianopartij. 

Programma :

  • Leonard Bernstein, Symphony No. 2 ‘The Age of Anxiety’ (1949)
  • Wynton Marsalis, Symphony No. 3 ‘Swing Symphony’ (Belgische creatie)

Tijd en plaats van het gebeuren :

Brussels Philharmonic, Brussels Jazz Orchestra & Boris Berezovsky : Bernstein, Wynton Marsalis
Zaterdag 9 februari 2013 om 20.00 u
(inleiding om 19.15 u )
Muziekcentrum de Bijloke Gent
Bijlokekaai 7
9000 Gent

Meer info : www.debijloke.be, www.brusselsphilharmonic.be en www.brusselsjazzorchestra.com
————————————
Zondag 10 februari 2013 om 20.00 u
Bozar – Henry Le Boeufzaal

Ravensteinstraat 23
1000 Brussel

Meer info : www.bozar.be, www.brusselsphilharmonic.be en www.brusselsjazzorchestra.com

Extra :
Wynton Marsalis : wyntonmarsalis.org en en.wikipedia.org