Listen to the Silence : laatste voorstellingen in Kortrijk, Turnhout, Lier en Diest

Listen to the silence Tijdens Listen to the silence nemen een pianist en een acteur je mee naar de fascinerende wereld van de Amerikaanse componist John Cage. Zijn open en avontuurlijke benadering van de muziek is het vertrekpunt van de voorstelling. Het ene moment luister je naar een concert, dan weer sta je in een muzikaal laboratorium waarin een antwoord gezocht wordt op vragen als: wanneer worden geluiden muziek? Kan muziek ook toevallig ontstaan? En is stilte ook muziek?

Listen to the silence is een interactief concert waarbij het publiek deelneemt aan een avontuurlijke muzikale verkenningstocht. Luisteren wordt afgewisseld met actief onderzoek en creatie. Een ode aan John Cage, die in 2012 zijn 100ste verjaardag zou vieren.

Volgens de Amerikaanse avant-gardecomponist John Cage gaan toeval, meditatie, beweging en dialoog samen met muziek, klank en andere muziekvormen zoals lawaai en stilte. Listen to the Silence is een muziekale ervaring voor kinderen volgens het muziekperspectief en de buitengewone kijk op het leven van deze opmerkelijke componist. De voorstelling neemt de vorm aan van een interactieve ervaring en dompelt kinderen onder in een nieuwe klankwereld.

Begeleid door acteur Tjyying Liu en pianist Jeroen Maleise ontdekken en experimenteren de kinderen met de schoonheid van stilte, een nieuwe manier van componeren en de spiritualiteit en kracht van muziek. De kinderen krijgen de vrije keuze om hun eigen muzikale landschap te creëren. Anderzijds worden ze gestimuleerd en geraakt door de kritische benadering van Cage tussen de relatie klank en ruimte.

“Deze voorstelling doet ons zo goed de oren spitsen dat we uiteindelijk ook met aandacht zitten te luisteren naar het versterkte geluid van een verschuivende stoelpoot. Dat is, zeg nu zelf, een prestatie op zich. En ja, je vraagt je samen met Cage af: is dit een klank die we al eens eerder gehoord hebben? […] Listen to the silence is een voorstelling met een uitgekiende timing en goed verpakte referenties. Kinderen zullen er vooral een rondleiding op maat in vinden, een gidsbeurt door een intrigerend en radicaal muzikaal universum.” (*)

Tijd en plaats van het gebeuren :

Listen to the silence – a journey with John Cage (6 +)
Dinsdag 12 februari 2013 om 15.00 u en om 17.00 u
Arenatheater – Kortrijk

Schouwburgplein 14
8500 Kortrijk

Meer info : www.spinrag.be, www.transparant.be en zonzocompagnie.be
————————-
Zondag 17 februari 2013 om 15.00 u en om 17.00 u
De Warande – Turnhout

Warandestraat 42
2300 Turnhout

Meer info : www.warande.be, www.transparant.be en zonzocompagnie.be
————————-
Zondag 24 februari 2013 om 15.00 u en om 17.00 u
Cultuurcentrum de Mol – Lier

Aarschotsesteenweg 3
2500 Lier

Meer info : www.lierscultuurcentrum.be, www.transparant.be en zonzocompagnie.be
————————-
Zondag 28 april 2013 om 15.00 u en om 17.00 u
Den Amer – Diest

Nijverheidslaan 24
3290 Diest

Meer info : www.ccdiest.be, www.transparant.be en zonzocompagnie.be

(*) Bron : De klank van een wandelende stoel. John Cage op maat van kinderen, Geert Van der Speeten in De Standaard, 31/10/2011

Extra :
John Cage : www.johncage.info en youtube
John Cage at Seventy: An Interview, Stephen Montague (1985) op UbuWeb Papers
John Cage Online : links compiled by Josh Ronsen
John Cage (1912 – 1992) : Goeroe of charlatan ?, Jan De Kruijff op www.musicalifeiten.nl

Elders op Oorgetuige :
Listen to the silence : avontuurlijke muzikale verkenningstocht voor kinderen, 18/11/2011

Bekijk hier de trailer van ‘Listen to the Silence’

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=CfQqqYeWcb8&w=500&h=305]