HERMESensemble brengt hommageconcert aan Arvo Pärt in AMUZ

Arvo Pärt Op het slotconcert van het Arvo Pärt-weekend in AMUZ door het HERMESensemble staat een selectie van Pärts grootste hits op het programma: Für Alina, Spiegel im Spiegel, Fratres … Met deze ontroerend pure muziek weet Pärt menigeen, zowel jong als oud, recht in het spirituele hart te raken! 

Dat Pärt deel uitmaakt van de populaire cultuur bewijzen de vele filmsoundtracks met zijn muziek en zijn succes op websites zoals youtube. Bij een video met Spiegel im Spiegel schreef een fan: “Als alle muziek zou zijn vernietigd, van de wereld weggevaagd, gewist uit ons geheugen, alle muziek behalve dit stuk, dan zou dit stuk de klaagzang daarover zijn, en alles zou goed komen, we zouden het overleven.” Kom luisteren naar Spiegel im Spiegel en u zal deze opmerking meteen begrijpen.

De grote Estse componist is een van de meest vooraanstaande en meest uitgevoerde auteurs van hedendaagse muziek. Sinds het einde van de jaren zeventig werkt Arvo Pärt in een eigen(zinnige) minimalistische stijl – tintinnabuli – waarin zijn compositorische systemen verweven worden met middeleeuwse en renaissance procedures. HERMESensemble werd uitgenodigd door AMUZ om een selectie van de mooiste werken voor klein ensemble samen te brengen in een hommageconcert.

Arvo Pärt is misschien wel de bekendste hedendaagse componist van sacrale muziek. Zijn carrière getuigt van een evoluerende omgang met het recente en oudere muzikale verleden. Terwijl zijn composities aanvankelijk schatplichtig waren aan de twaalftoonsmuziek en het serialisme van de 20ste-eeuwse avant-garde, verdiepte hij zich later in het gregoriaans, de polyfonie van de middeleeuwen en de renaissance, en ook de Russisch-orthodoxe muziek. Zijn postmoderne receptie van die stijlen leidt dan ook tot vocale werken waarin een soepele melodievoering en gedragen harmonieën centraal staan. Bovendien brengt Pärt een soort minimalisme in zijn muziek, waarnaar verwezen wordt met de term ‘tintinnabuli’, genoemd naar de kleine belletjes die het delicate weefsel in sommige composities subtiel articuleren.

Tijd en plaats van het gebeuren :

HERMESensemble : Arvo Pärt
Zondag 24 februari 2013 om 15.00 u
AMUZ – Antwerpen

Kammenstraat 81
2000 Antwerpen

Meer info : www.amuz.be en hermesensemble.be

Extra :
Arvo Pärt op www.musicolog.com en youtube
Arvo Pärt (1935 – ), Tintinambulist op www.musicalifeiten.nl

Elders op Oorgetuige :
24 preludes for a fugue : filmdocumentaire over Arvo Pärt met ontbijt in Antwerpen, 23/02/1013