Jonathan Powell speelt Sorabji in de Bijlokestudio in Gent

Jonathan Powell Zondag speelt de Britse internationaal gerenommeerde pianist Jonathan Powell een deel van het 8 uur durende meesterwerk Sequentia Cyclica van Kaikhosru S. Sorabji. Dit machtig werk voor piano bestaat uit een set van 27 variaties op een thema uit de gregoriaanse dodenmis: het Dies iræ. In dit werk belicht Sorabji het thema vanuit verschillende hoeken. Tijdens dit concert hoor je 4 uur muziek uit het bijna 8 uur durende werk. Jonathan Powell is de geknipte persoon om een dergelijke krachttoer tot een goed einde te brengen.

Sequentia Cyclica voor piano solo van Sorabji – afgewerkt op een stormachtige voorjaarsavond – bestaat uit een set van 27 variaties op het bekende thema uit de gregoriaanse dodenmis: het Dies iræ. Dit thema werd door veel componisten gebruikt in dodenmissen – met als bekendste voorbeeld het adembenemende Requiem van W. A. Mozart – maar ook in andere types werken. Zo zijn er bijvoorbeeld de Symphonie fantastique van H. Berlioz, Danse macabre van C. Saint-Saëns, Totentanz van F. Liszt. Deze melodie, de Dag des oordeels bezingend, fascineerde ook Kaikhosru Shapurji Sorabji die er onder andere twee grootschalige cycli over schreef: de Variazioni e fuga triplice sopra Dies iræ per pianoforte uit 1923-1926 en de Sequentia cyclica super Dies iræ uit 1948-1949.

In dit werk met een duurtijd tussen 7.00 u en 7.30 u bekijkt Sorabji het thema vanuit veel verschillende hoeken. Dan weer is de muziek op de vlucht, als het ware door de dood zelf achterna gezeten, of komt ze tot rust in een Marcia funebre. Dan weer is ze donker, geheimzinnig, in zichzelf gekeerd, of donker en berustend. Maar op verschillende momenten breekt het licht door de donkere thematiek, en wordt het thema omgevormd tot een elegante waltz, zangerige aria, vurige Spaanse dans of impressionistische explosie van kleuren.

Jonathan Powell, die zich specialiseert in laatromantische tot hedendaagse muziek en al jaren de muziek van Sorabji tot klinken brengt, is de geknipte persoon om een dergelijke krachttoer tot een goed einde te brengen. Onder zijn handen rijst het werk als een machtige kathedraal omhoog. Hij slaagt er in elke muzikale lijn een eigen persoonlijkheid te geven, en zijn ongezien uithoudingsvermogen stelt hem in staat de muziek een levendige glans te geven tot de laatste minuut. Een zeldzaam concert als dit bijwonen zal voor alle aanwezigen zonder twijfel een memorabele gebeurtenis zijn.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Jonathan Powell : Sorabji, Sequentia cyclica super ‘Dies iræ’ ex Missa pro defunctis
Zondag 24 februari 2013 om 14.00 u
Bijlokestudio – Gent

Bijlokekaai 7
9000 Gent

Meer info : cons.hogent.be

Extra :
Kaikhosru Shapurji Sorabji : www.sorabji-archive.co.uk, en.wikipedia.org en youtube

Elders op Oorgetuige :
Lukas Huisman geeft unieke concertlezing over Sorabji’s Opus Clavicembalisticum in Logos, 19/11/2012
Lukas Huisman presenteert project rond Sorabji in het Conservatorium Gent, 19/04/2011