Puzzling America : festivalweekend rond Amerikaanse muziek in Leuven

Puzzling America ‘Puzzling America’ is een festival voor iedere liefhebber van Amerikaanse muziek. Van vrijdag 28 februari tot zaterdag 2 maart organiseert 30CC een weekend waarin deze muziekwereld centraal staat. Je wordt ondergedompeld in de uiteenlopende aspecten van de 20ste -eeuwse Amerikaanse muziek. Er ontstaat een wervelende – typisch Amerikaanse- dialoog tussen concertmuziek, musical songs, mainstream, folksongs, jazz, orkestmuziek en enkele ‘Amerikaans geïnspireerde’ creaties van Jeroen D’hoe. Deze componist-pianist, die zelf vijf jaar in The Big Apple woonde en op die manier uitgebreid kennismaakte met ‘the american way of life’ en de Amerikaanse muziekwereld, is tevens curator tijdens dit festival.

Laat je verrassen door de variatie aan concepten. Het geheel wordt in elkaar gepuzzeld met stimulerende interviews door Jos Stroobants, lecture-performances, een panelgesprek, film, een recital, the American Bar en verschillende concerten. Als locatie dient het schitterende OPEK, een beschermd monument en voorbeeld van modernistische architectuur met typische verwijzingen naar de zogenaamde ‘pakketbootstijl’.

Puzzling America opent met een debat rond Stephen Sondheims musical Company (1970), waarin het eigentijdse, bruisende, veranderende New York zeer raak geschetst werd, een beeld dat nog steeds zeer actueel aanvoelt. Jos Stroobants gaat in gesprek met festivalcurator Jeroen D’hoe en verdiept zich samen met
een panel van kenners als o.a. Björn Soenens (VRT) en Kristel Lamerichs (musicalcompagnie Mithe) in een aantal typische aspecten van de huidige Amerikaanse samenleving. Jeroen D’hoe kiest daarvoor enkele treffende muziekvoorbeelden uit Company, die hij zelf bespreekt en speelt aan de piano. Nadien kan je genieten van de dvd-captatie van de recente Broadway-reprise (2006, New York) van deze baanbrekende conceptmusical. Company vertelt het verhaal van de vijfendertigjarige
New Yorker en vrijgezel Bobby in een mozaïek van korte scènes die met elkaar verbonden worden op het feest voor zijn vijfendertigste verjaardag.

Tijdens de tweede avond blazen sopraan Annelies Van Gramberen en Jeroen D’hoe de traditie van het Amerikaanse kunstlied nieuw leven in. Na een interview van Jeroen door Jos Stroobants geven zij een boeiende vooruitblik op het recital met zang- en pianofragmenten. In het recital American Songs nemen ze je mee langs deze traditie met eigenwijze interpretaties van folksongs, klassieke songs en grensverleggende opera- en musicalsongs. Onder meer werk van Aaron Copland, George Gershwin, Leonard Bernstein en Bob Dylan passeert de revue. Voor de gelegenheid schreef Jeroen D’hoe ook een aantal nieuwe liederen op teksten van Emily
Dickinson
. Deze reeks American Songs vormt een gevarieerd muzikaal verhaal. Een intrigerende en verrassend toegankelijke muzikale reis, met als rode draad de boeiende artistieke wisselwerking tussen de genres binnen de Amerikaanse muziek. Na het concert speelt pianist Arne van Coillie jazz standards in het OPEK-café, dat voor de gelegenheid is omgetoverd in een authentieke American Bar.

De dynamische sound van het kamerorkest Collegium Frascati sluit het festivalweekend feestelijk af in de unieke 20ste-eeuwse ‘klassieke Americana’-traditie. Gingen de eerste en de tweede avond op zoek naar onderliggende maatschappelijke stromingen en de manier waarop die vooral tot uiting komen in het musical-genre in het
algemeen en het werk van Stephen Sondheim in het bijzonder, dan boort deze slotavond naar de wortels van die gespleten Amerikaanse music scene. Jeroen D’hoe duikt daarvoor samen met Collegium Frascati en dirigent Kris Stroobants in het zogenaamd ‘grote repertoire’ en legt enkele belangrijke lijnen bloot waarlangs Uncle Sam’s muziek zich emancipeerde tot een authentieke eigen wereld met een eigen sound. Op het programma staat onder meer muziek van Samuel Barber, Aaron Copland, Philip Glass en John Corigliano. Verder brengt Collegium Frascati een nieuwe versie van Festival Anthem van Jeroen D’hoe en creëert Annelies Van Gramberen de orkestrale Dickinson Songs. The Pajot Swing Jazz Band blaast het festivalweekend feestelijk uit met New Orleans muziek.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Puzzling America
Van donderdag 28 februari t.e.m. zaterdag 2 maart 2013
Openbaar Entrepot voor de Kunsten (OPEK) – Leuven

Vaartkom 4
3000 Leuven

Meer info : www.30cc.be en www.opek.be