Experimenteel geluid tijdens Museum Night Fever in Brussel

Valery Vermeulen Op zaterdag 2 maart openen een reeks Brusselse musea opnieuw de deuren voor de zesde editie van Museum Night Fever. Museum Night Fever, dat zijn een twintigtal Brusselse musea die tot een stuk in de nacht openblijven, heel veel jong volk en een grensverleggend programma dat expo, muziek, performance, mode, workshops en DJ’s mixt tot een straffe en schuimende wintercocktail.

Valery Vermeulen : EMO-Synth – Muziekinstrumentenmuseum
Valery Vermeulen
(foto) is ook van de partij en verzorgt met zijn collectief Office Tamuraj drie performances met de EMO-Synth in het MIM. Experimenteel geluid is zeker voorzien. Office Tamuraj trakteert het publiek op drie verschillende performances van het interactieve multimedia project ‘Montage Cinema Revived by the EMOSynth’. Muzikanten verklanken de realiteit van het moment in het betoverende Muziekinstrumentenmuseum. Het ideale kader én moment om te ontdekken hoe de EMO-Synth beeld en geluid tot leven brengt.

Multimediakunstenaar, muzikant en doctor in de wiskunde Valery Vermeulen is de drijvende kracht achter de EMO-Synth. Dit innovatief muziekinstrument is een ware bouwdoos voor het verbinden van emoties en geluid. Het balanceert op de fascinerende grens tussen wetenschap en kunst en kent intussen al een kleine geschiedenis. De eerste versie van de EMO-Synth dateert namelijk uit 2004 en was een eenvoudige virtuele ‘synthesizer’ met klankveranderingen op basis van emoties van de gebruiker.

Het ‘instrument’ onderging de voorbije jaren een hele rist verfijningen en uitbreidingen door bijdragen uit wetenschappelijke en artistieke disciplines zoals artificiële intelligentie, affective computing, psychofysiologie, biofeedback, automatische beeldgeneratie, wiskundige modelleringstechnieken en algoritmische muziekcompositie. Wat aanvankelijk begon als een eenmansproject groeide stilaan uit tot een groepsproject met de oprichting van het collectief Office Tamuraj tot gevolg. Intussen is de EMO-Synth een intelligent systeem binnen een totaalconcept waarin ook beeld een cruciale rol speelt.
www.emo-synth.com en www.mim.be

Pieter Verhees : Inside Mount Lu – Muziekinstrumentenmuseum
Een interactieve klankinstallatie gebouwd in samenwerking met Pieter Verhees. Vier publieksdeelnemers bewegen zich in het donker door een ruimte in een voertuig dat klanken produceert op basis van beweging, positie en richting. Zoek je eigen weg en genereer meteen een wonderlijke klankenwereld. Maar let op voor wat er gebeurt als je botst…
www.mim.be

Grégory Duby : Sonoor landschap (installatie) – Jubelparkmuseum
Grégory Duby is artiest, gitarist en Brusselaar en gaat in zijn uitgepuurde composities op zoek naar de essentie van muziek. Tijdens de Museum Night Fever zal – doorlopend – een repetitieve electro-akoestische compositie van heù te horen zijn, te midden van de verzameling precisie-instrumenten.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Museum Night Fever
Zaterdag 2 maart 2013 vanaf 19.00 u
In verschillende Brusselse musea

Het volledige programma en alle verdere info vind je op www.museumnightfever.be

Elders op Oorgetuige :
Montage Cinema Revived by the EMO-Synth : interaktief multimediaprojekt op de grens van wetenschap, muziek en kunst, 4/04/2012