Muzikaal oriëntalisme met het NOB in Bozar

Aleksandr Raskatov Andrey Boreyko en het NOB grasduinen dit weekend in het symfonische repertoire van Rusland en brengen een grote verscheidenheid aan kleurrijke en fascinerende muziek uit de 19de eeuw, van het betoverende Sheherazade van Rimski-Korsakov tot Steady Time van Alexander Raskatov (foto) uit 2007. Nogmaals het bewijs dat het Russische muzikale erfgoed fascinerend én divers is.

Dit programma van maestro Andrey Boreyko staat in het teken van het oriëntalisme. Het Oosten oefende altijd al een grote aantrekkingskracht op westerse kunstenaars uit en eind negentiende eeuw lieten verschillende componisten zich inspireren door mythologische verhalen met een oosters tintje. Van alle muzikale herscheppingen van Scheherazade, de vertelster uit Duizend-en-een-nacht, is die van Nikolaj Rimski-Korsakov ongetwijfeld de beroemdste. Met zijn betoverende orkestkleuren, exotische melodieën en dynamische ritme blijft de vierdelige symfonische suite tot op vandaag een van zijn populairste werken. Ook de jonge Maurice Ravel, die de invloed van Rimski-Korsakov onderging, voelde zich tot de verhaalmaterie aangetrokken. Hij vatte het plan op om er een opera aan te wijden, maar verder dan de ouverture Shéhérazade, zijn eerste orkestwerk, kwam het niet. Bij de première werd het stuk zwaar bekritiseerd en Ravel zou het later afdoen als een jeugdzonde. Hij bewerkte het materiaal wel tot een songcyclus voor vrouwenstem en orkest, de versie die we vanavond te horen krijgen. De soliste is de opkomende Franse mezzosopraan Nora Gubisch. Ook mythologisch van inspiratie is ‘Het betoverde koninkrijk’ van Nikolaj Tsjerepnin, een leerling van Rimski-Korsakov. Het werk evoceert het rijk van Kasjtsjej, een figuur uit de Slavische folklore, en valt vooral op door zijn bedwelmende harmonieën. ‘Steady Time’ van Alexander Raskatov uit 2007 maakt het programma volledig.

Programma :

  • Nikolaj Tsjerepnin, Het betoverde koninkrijk
  • Aleksandr Raskatov, Steady time
  • Maurice Ravel, Shéhérazade, voor mezzo en orkest
  • Nikolaj Rimski-Korsakov, Sheherazade, symfonische suite, op. 35

Tijd en plaats van het gebeuren :

NOB & Nora Gubisch : Tsjerepnin, Raskatov, Ravel, Rimski-Korsakov
Vrijdag 8 maart 2013 om 20.00 u
(Pre-talk met Andrey Boreyko om 19.15 u )
Zondag 10 maart 2013 om 15.00 u
Bozar – Brussel

Ravensteinstraat 23
1000 Brussel

Meer info : www.bozar.be en www.onb.be

Extra :
Aleksandr Raskatov op en.wikipedia.org, www.schott-music.com en youtube
An interview with Alexander Raskatov, Yekaterina Yusupova op www.mariinsky.ru