De waterafsluiter : een geïmproviseerd schilderij gekleurd met taal en muziek

De Waterafsluiter In 1989 schreef Marguerite DurasDe Waterafsluiter‘, een aangrijpend kortverhaal geïnspireerd op een tragisch relaas in de krant. Nadat op een hete zomerdag een ambtenaar het water afsluit, pleegt een arm gezin zelfmoord. Het woord stond bij Marguerite Duras centraal. Ze sprong er zuinig mee om. Elke tekst kreeg bij haar een poëtische verdichting, waarbij zij de dingen naast elkaar plaatste, zonder oorzakelijk of psychologisch verband. Bovendien beschouwde ze elke visualisering ervan als banaal.

Hoe ensceneer je het onnoembare? Taalvirtuoos en topacteur Dirk Roofthooft gaat de uitdaging aan. En daar waar taal tekortschiet, doet Diederik De Cock geluid stil spreken. Of luid zwijgen? De muziek volgt de sfeer van het verhaal: de vervreemding, het voyeurisme, het onbehagen, de hitte en de broeierige zomerse sfeer. Om die stemming te versterken worden klassieke instrumenten (tenorsax, baritonsax, gitaar, piano en drums) op een ongewone manier bespeeld, tegen een constante achtergrond van realistische geluiden. Dirk Roofthooft en Diederik De Cock gaan met het verhaal op zoek naar een talige muzikaliteit van een hete, broeierige dag waarop een vrouw een besluit nam. Roofthooft is virtuoos in taal,  Diederik De Cock doet geluid stil spreken. Een experiment met andere, buitengewone klankkleuren van akoestische instrumenten. Een geïmproviseerd schilderij, gekleurd met taal en muziek. Met live saxofoon van bl!ndman-saxofonist Piet Rebel.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Muziektheater Transparant : De Waterafsluiter
Van woensdag 13 t.e.m.zaterdag 16 maart 2013, telkens om 20.00 u
deSingel – Antwerpen

Desguinlei 25
2018 Antwerpen

Meer info : www.desingel.be en www.transparant.be
————————————-
Vrijdag 22 maart 2013 om 20.15 u
Kortrijkse Schouwburg

Schouwburgplein 14
8500 Kortrijk

Meer info : www.cultuurcentrumkortrijk.be en www.transparant.be
————————————-
Zaterdag 23 maart 2013 o 20.30 u
Cultuurcentrum Gildhof – Tielt
Sint-Michielstraat 9
8700 Tielt

Meer info : www.tielt.be en www.transparant.be
————————————-
Vrijdag 29 en zaterdag 30 maart 2013, telkens om 20.00 u
NT Gent

Sint-Baafsplein 17
9000 Gent

Meer info : www.ntgent.be en www.transparant.be
————————————-
Dinsdag 23 april 2013 om 12.40 u
Bozar – Brussel

Ravensteinstraat 23
1000 Brussel

Meer info : www.bozar.be en en www.transparant.be

Bekijk alvast de trailer van De Waterafsluiter

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ihPdAChLJiQ?feature=player_detailpage&w=500&h=305]