Klara4Kids laat kinderen op een speelse manier kennismaken met klassieke muziek

Klara4Kids Dit weekend het is weer zover. Dan laat Klara4Kids kinderen van 4 tot 12 jaar twee dagen lang op een speelse manier kennismaken met klassieke muziek via muziek- en theatervoorstellingen, concerten en workshops. Het evenement vindt plaats in HETPALEIS in Antwerpen, maar ook op Klara kun je zaterdagnamiddag proeven van de talrijke voorstellingen en concerten.

Voorstellingen Klara4kids

Young Clac Band Clac vzw
Een enthousiaste groep jongeren vormt samen een vurig percussiecollectief. Zij bekoren het publiek met traditionele mandinka grooves en eigen composities en speelden al vaak in binnen- en buitenland. Het zijn echte podiumbeesten die van elk optreden een groot feest maken. Want wat is er fijner dan te dansen op het ritme van opzwepende djembé’s?
www.clacpercussie.be

Gelukkige verjaardag
Er is er één jarig. Hoera! Hoera! Dat kan je wel zien, dat ben jij! Jarig zijn is een feest, een groot feest met slingers en toeters, kaarsen en taart. En veel muziek. Vraag jij je nooit af hoe ‘Lang zal ze leven’ in het Turks klinkt? Of wat er in Suriname gezongen wordt als er iemand jarig is? En of verjaardagen ook in China gevierd worden? In Gelukkige verjaardag brengen Riet Muylaert, Wannes Cappelle en Tom Pintens verjaardagsliedjes van over de hele wereld in verschillende talen en ritmes.

Knal Shake Boem
Bas en Toon maken altijd samen muziek. Ze dansen, lachen en maken veel plezier, maar op een dag lukt het niet meer. Toon is zijn ritme kwijt! Hoe kan dat? Wil jij hen helpen? Dan komt het snel weer goed.
Knal Shake Boem is een leuke, interactieve familievoorstelling die de allerkleinsten meeneemt in de wereld van percussie. Blij, bang, boos, verdrietig, grappig, spannend … de taal van het ritme vertelt het allemaal.
www.clacpercussie.be

Boomjong
Boomjong begint met het verhaal van een lastig jongetje. Zijn ouders zijn er wel maar hij ziet ze niet. Dus steekt hij struiken in brand en jaagt hij eekhoorns op. De feeën van het bos sluiten de jongen op in een oude eik. Jaren later komt er een lief meisje naar het bos. Zij en de oude eik worden vrienden, maar haar ouders willen de oude eik kappen. De feeën beramen daarom een listig plan.
www.jellemarteel.be

Starend Meisje
Twee muzikanten en een zangeres nemen je mee in het universum van Tim Burton, de Amerikaanse tekenaar en filmregisseur die opvalt door zijn donkere humor. Cineaste Nathalie Teirlinck zorgt tijdens het concert voor beelden die tegelijkertijd intrigeren en bevreemden. Zij maakte met haar kortfilms furore maakte op o.a. het filmfestival van Berlijn (European Award for Best Short).
www.zonzocompagnie.be

Gelukkig genoeg
Gelukkig genoeg is een miniatuurconcert, geïnspireerd op de Kinderszenen opus 15 van Robert Schumann, over dromen en kindertijd. Kinderszenen opus 15 zijn eenvoudige pianostukjes die in 1838 werden uitgegeven en waarvan Traumerei het bekendste is. Ze worden door pianiste Veerle Peeters en Helena Van den Berge met weinig woorden en op een jeugdige manier tot leven gewekt.
Gelukkig genoeg is een merkwaardig verhaal, een verhaal Van vreemde landen en mensen, een verhaal van een Smekend kind en een Krijgertje. De Ridder van het schommelpaard vertelt bij de kachel, Bijna te ernstig, over een Belangrijke gebeurtenis, over een Kind bij het inslapen. Tot De dichter spreekt: het is maar Dromerij, Träumerei. Gelukkig genoeg!
www.pantalone.be

La boîte à joujoux
Lang geleden schreef de Franse componist Claude Debussy voor zijn dochter Emma La Boite à Joujoux (1913), een compositie over een speelgoeddoos die tot leven komt. 100 jaar later herwerkt acteur Jurgen Delnaet het verhaal tot een hedendaags sprookje vol recht en onrecht. Met poppen vol menselijke karaktertrekken en karakters vol speelsheid. Projectiewanden zijn een onderdeel van de scenografie en brengen het publiek naar een wereld waar live pianomuziek, tekst en beeld samenkomen. De muziek blijft de klassieke compositie van Debussy uit het begin van de vorige eeuw. Alle andere elementen worden verweven tot een ingenieus verhaal over oud en nieuw.

Jeugd en Muziek Vlaanderen
Ken je een darbouka? Ooit al van een bendir en een rig gehoord? Hoe groot is een kanoen? Hilde De Clercq en Osama Abdulrasol geven je antwoord op al deze vragen. Een tipje van de sluier: een kanoen is een tafelharp. Ja, het heeft dus alles met muziek en ritme te maken. In Dag Djinn kom je terecht in de wereld van de sprookjes van 1001 nacht. De Arabische en Turkse muziek heeft na deze voorstelling geen enkel geheim meer.
www.jeugdenmuziek.be
 

De Groene Pantoffel
De kleine Abdelkor heeft één grote wens. Hij wil de tuin van de grootvizier in, maar dat is verboden terrein. Want de grootvizier is een belangrijk en rijk man die niet zomaar iedereen in zijn tuin laat. Maar Abdelkor laat zich niet afschrikken en trekt op avontuur. Hij slaagt er in om de tuin binnen te geraken, ontmoet er de dochter van de grootvizier en wordt verliefd op haar.
De groene pantoffel is een Arabisch sprookje. Het is een romantische en fantasierijke muziektheatervoorstelling die je meesleept in de magie van 1001 nachten.
www.hijaz.be

Réunion/Cage
Réunion is een bijzonder schaakspel dat klanken voortbrengt! Je kan spelen om te winnen of spelen om muziek te maken. Iedere speler wordt een toonkunstenaar. Wanneer je je pion op het speelvlak zet, heeft dat effect op een hele wereld van klanken.
Het schaakspel werd bedacht door de avant-gardecomponist John Cage, één van de grootste vernieuwers van de klassieke muziek uit de 20e eeuw. In 2012 is het 100 jaar geleden dat John Cage het levenslicht zag. Voor BiancoNero de aanleiding om zijn schaakspel opnieuw tot leven te brengen.

De Muziekkamers
Muziekkamer 1: We Starten met de steen

Steen, schaar, papier. Een eeuwenoud spel met Chinese wortels, dat in de vorige eeuw verspreid raakte over de hele wereld. De steen slaat de schaar stuk, de schaar knipt het papier aan flarden, het papier wikkelt zich om de steen heen. Wie mag eerst? Jij of ik?
Maar wat zijn een steen, een schaar of een blad papier waard als muziekinstrument? Weinig… Tenzij ze in handen komen van Gerrit Valckenaers. Een muzikant, maar ook een uitvinder. Of nee! Een vinder. Een man die muziek maakt met wat hij vindt. Een fietswiel, een ventilator, kattenspeeltjes of de elastiek rond zijn brooddoos. Je kan het zo gek niet bedenken of hij speelt erop!

Muziekkamer 2: Boskamer

Verdwaal in een klankensprookje. Boskamer is een kamer die door middel van geluiden en muziek wordt omgetoverd tot een klankenwoud. Tovenaars van dienst zijn de meesterlijke trompettist Jon Birdsong en harpiste Jutta Troch. Zij zetten hun instrumenten in voor een kwartiertje muzikale verbeelding. Een concert dat je af en toe op het verkeerde been zet, de ruimte waarin je bent doet vergeten en waar elke klank het begin kan zijn van een nieuwe melodie.

Muziekkamer 3: Popovska’s kamer
Ontmoet een bijz
ondere zangeres. Ze komt uit Macedonië, heeft een wonderbaarlijke stem en maakt haar eigen muziek. Wie haar muziekkamer bezoekt ontdekt wat voor muziek dat is. Haar liederen ademen de weemoed en het vuur van de Balkan en verbrokkelen soms tot de stem van iemand die verdwaald is, in een nieuw land terecht komt en een nieuwe taal probeert te spreken. Een taal van klanken en geluiden die we herkennen en verstaan, maar toch niet helemaal begrijpen.
www.zonzocompagnie.be

Bus vol leugens
Mark is de bangste bangerik van de hele wereld. Hij is voor alles bang, maar vooral voor zwemmen. Met hulp van het (jonge) publiek en allerlei bizarre figuren probeert hij zijn zwemangst te overwinnen.
HETPALEIS wil zoveel mogelijk kinderen van theater laten genieten, ook diegenen voor wie het niet altijd evident is om tot in de theaterzaal te geraken. Om die reden bouwde HETPALEIS enkele jaren geleden een lijnbus om tot een HETPALEISbus die tot op speelplaatsen en (buurt)pleinen rijdt. Installatiekunstenaar en vormgever Michiel Van Cauwelaert tovert de bus deze keer om tot een echte walvis.

Live radio-uitzending Klara
Altijd willen weten hoe een radioprogramma gemaakt wordt ? Kom dan zeker naar het atelier van HETPALEIS en wees getuige van de live-uitzending van Klara. Dit jaar is het een extra lange uitzending vol verslagen, reportages en verhalen vanop Klara4kids. Gastvrouw is Annemie Tweepenninck die zich laat bijstaan door enkele enthousiaste kinderreporter. Klarareporter Greet Samyn gaat op zoek naar mooie verhalen vol klassieke muziek.
Tijd en plaats van het gebeuren :

Klara4Kids
Zaterdag 16 en zondag 17 maart 2013, telkens van 13.00 u tot 18.00 u
HETPALEIS – Antwerpen

Theaterplein
2000 Antwerpen

Het volledige programma en alle verdere info vind je op www.klara.be