Quatuor Ébène brengt een mengeling van jazz en cross-over in het Conservatorium van Brussel

Quatuor Ébène Fiction is het fascinerende project van het jonge Franse Quatuor Ébène, met een mengeling van jazz en cross-overarrangementen. Het kwam pas na jaren van rijping tot stand en ging in première in de Parijse Folies Bergère; bij die gelegenheid kwam ook een liveopname op dvd uit (Virgin). Met Fiction laat het Quatuor Ébène zich van een andere, verborgen, enigszins riskante maar bovenal meeslepende kant zien. Met succes, zoals ook tijdens dit optreden zal blijken.

Zeg niet zomaar strijkkwartet tegen Quatuor Ébène. Niet alleen hebben de vier zich op korte tijd naar de wereldtop gekatapulteerd met klassiek repertoire, ondertussen blijkt er ook nog een grensverleggend jazzcombo in hen schuil te gaan. Het Franse Quatuor Ebène is dan ook ongelooflijk veelzijdig. Het beweegt zich soepel van klassieke muziek naar jazz en speelt met absolute controle van klank en vorm, zonder aan elegantie te verliezen. Het viertal is herhaaldelijk onderscheiden. Zo kreeg het prijzen tijdens het ARD Concours in München (2004) en was het onderdeel van het BBC New Generation Artists Scheme (2006). Recentelijk waren de musici Artists in Residence in Wigmore Hall. Gramophone riep hun cd met strijkkwartetten van Debussy, Ravel en Fauré uit tot ‘Opname van het jaar’.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Quatuor Ébène & Richard Héry : Fiction
Maandag 25 maart 2013 om 20.00 u
Koninklijk Conservatorium Brussel

Regentschapsstraat 30
1000 Brussel

Meer info : www.bozar.be en www.quatuorebene.com

Elders op Oorgetuige :
De wonderlijke transformatie van het Quatuor Ébène, 1/06/2012