Week van de Hedendaagse Muziek in het teken van vijftig jaar elektronische muziek en IPEM

Lucien Goethals aan de EMS Synthi 100 De Week van de Hedendaagse Muziek staat dit jaar volledig in het teken van vijftig jaar elektronische muziek en van het Gentse Instituut voor Psychoacoustica en Elektronische Muziek, verbonden aan de Universiteit Gent. Tijdens dit festival, dat georganiseerd wordt door de School of Arts van de HoGent, staan diverse uitingen van actuele muziek voorop. Er staat onder meer een concert met het SPECTRA ensemble op het programma, dat speciaal voor de gelegenheid gecomponeerde werken uitvoert van Olmo Cornelis, Daan Janssens, Hans Roels en Laura Maes, componisten/onderzoekers die verbonden zijn aan het Gentse conservatorium. SPECTRA brengt ook een zeldzame uitvoering van het werk ‘Gmebofonies’ voor ensemble en tape van Lucien Goethals, die jarenlang de artistieke leiding van het IPEM op zich nam. Daarnaast zijn er nog diverse concerten door conservatoriumstudenten en -docenten, lezingen door sprekers uit binnen-en buitenland zoals Prof. Dr. M. Leman, Dr. Micheline Lesaffre en componist Alistar MacDonald.

Het IPEM bestaat in 2013 een halve eeuw en dat mag niet onopgemerkt voorbij gaan. Vanaf het begin was het IPEM een draaischijf voor de ideologie waarbij artistieke creatie en empirisch onderzoek hand in hand gaan. Dat het IPEM zich na vijftig jaar nog niet overbodig heeft gemaakt, is het gevolg van volharding om zich voortdurend aan te passen aan de eisen van de wetenschappelijke en technologische evolutie.

Het vijftigjarig bestaan van het IPEM wordt gevierd op 27 en 28 maart 2013 in de Aula Academia, het prestigieuze feestpaleis van de Gentse Universiteit in de Volderstraat. De twee themavelden wetenschap en muzikale expressie die aan het IPEM al vijftig jaar geëxploreerd worden komen uitgebreid aan bod. Er wordt een gevarieerd programma voorzien rond het thema ‘Vijftig jaar elektronische muziek’ met onder meer een workshop rond de begeerde EMS Synthi 100, een tentoonstelling met ongezien archiefmateriaal, een concert met elektronische muziek gerealiseerd aan het IPEM, retical-lezingen door onderzoekers van de Universiteit Gent en het Conservatorium, demonstraties van innoverend muziekonderzoek, de voorstelling van een nieuw boek over hedendaags muziekonderzoek, de voorstelling van een uniek verzamelobject met CDs met opnames van muziek gerealiseerd aan het IPEM en rijkelijk voorzien van beeldmateriaal en tekst.

Met de voorstelling van animatiefilms van Raoul Servais met elektronische muziek gerealiseerd in de studio van het IPEM, draagt ook de universitaire filmclub Film-Plateau bij tot de feestviering. Op het programma staan onder meer Sirene (1968), Pegasus (1973), Harpya (1979) en Atraksion (2001) met elektronische muziek van Lucien Goethals.

Maandag 25 maart 2013

Sensor Augmented Base Clarinet Research  (SABRe ) – 10.00 u-11.30 u – zaal Miry
Lecture-recital door Harry Sparnaay (NL), Matthias Müller (CH)

Middagconcert door studenten (bas)klarinet rond werk aan het IPEM en (live)electronics – 12.30 u – 13.30 u – zaal Miry            

Programma :
K. Goeyvaerts,  De Zang van Aquarius (8 basklarinetten), door studenten (bas)klarinet olv Eddy Vanoosthuyse
+ werk van Goeyvaerts, Lachenmann, Goethals, André laporte

Most of my Clients Come Back – 20.00 u – zaal Miry 
Concerten door studenten improvisatie en studenten master na master solist hedendaagse muziek

– Studenten improvisatie olv Bart Maris :
Lucien Goethals, Suma (1971)

– Studenten Master na Master Solist Hedendaagse Muziek :
De basis van het programma is een wereldcreatie van een werk voor trio & live-electronics van de jonge Amerikaanse componist Ethan Braun,  die ook voor deze gelegenheid zal afzakken naar Gent. Tom Pauwels zal hem tijdens het concert kort interviewen over zijn werk. Naast zijn werk worden nog 2 projecten gepresenteerd die inhoudelijk verwant zijn met het werk van Ethan Braun, nl Berio‘s Sequenza voor viool en een improvisatie project geleid door Hans Roels. Als intro brengen Tomonori Takeda en Nico Couck een solo werk van Stefan Beyer.

Programma :

 • Stefan Beyer, ‘New Work’ (2013) Wereldcreatie
 • Allain Gaussin, ‘Jardin Zen’ (1999)
 • Luciano Berio, ‘Sequenza VIII’ (1977) 
 • Improvisation for saxophone, double bass and live-electronics 
 • Ethan Braun, ‘Quartet’ for electric guitar, horn in F, 5-string violin and electronics (2013) Wereldcreatie


Dinsdag 26 maart 2013

Lezing Dr. Micheline Lesaffre (UGent) : 10.00 u-11.00 u – zaal Mengal
Het IPEM in historisch en internationaal perspectief – deel 1
Activiteiten in de periode 1963-1987

Middagconcert studenten Conservatorium – 12.30 u – 13.30 u – zaal Miry    
Programma :

 • Alexander Litvinovsky, Canzonetta voor cello & electronics
 • Kristof Lauwers, Glycyrrhizin voor klassieke gitaar en live electronics
 • Hugo Morales, Ror amplified triangle (2007) – For modified cajón and electronics (2008)
 • Patrick Housen, Tripped (Fluit en live electronics) – Hypervanillated (Bariton sax en live electronics)
 • Ruben De Gheselle, Woods voor altviool en elektronica
 • Koen Quintyn, werk voor piano & electronics


Avondconcert – 20.00 u – zaal Miry 

Programma :

 • Pierre Bartholomee, Passacailla marimba live electronic (2002)
 • Hugo Morales, Fields for for power supplies and 12 hands (2012)
 • Donnacha Dennehy, Composition for percussion, loops, blips and flesh (2002) live electronics and video
 • Karel Goeyvaerts, Pour que les fruits mûrissent cet été


Woensdag 27 maart 2013

Lezing Prof. Dr. Marc Leman – 10.00 u – 11.00 u – zaal Mengal
Het IPEM in historisch en internationaal perspectief – deel 2
Creativiteit en artistiek onderzoek aan het IPEM vanaf de jaren ’90

Middagconcert : Stadscomponiste An Pierlé als muze – 12.30 u – 13.30 u – zaal Miry    
Studenten compositie o.l.v. docent Frank Nuyts schrijven composities met Gentse stadscomponiste An Pierlé als inspiratiebron.
Headliner (Jonathan Bonny, Mirek Coutigny, Koen Quintyn) & guests spelen :

 • Headliner, The House of Sleep
 • Henk Debruycker, Inanna
 • Jelle Proost, H.e.
 • Lucas Schreel, Meat Chops for Me (cold song)
 • Lucie De Ley,Pearls and Pins
 • Patrick Housen, Maze
 • Ruben De Gheselle, Road from nowhere to now and here
 • Valerie Van Roey, Your blood inside me

Org. IPEM – UGent : doorlopend Aula UGent tentoonstelling

Workshop EMS Synthi100 – 14.00 u-17.30 u – Aula UGent
Deze grote analoge synthesizer met een minicomputer met 4Kb RAM is het pronkstuk van de oude collectie instrumenten verworven tijdens de periode van samenwerking tussen de Gentse universiteit en de BRT. De EMS Synthi 100 werd in beperkte oplage geproduceerd (ca 29 gebouwd in de 70er en 80er jaren). Het IPEM beschikt over het enige exemplaar in België dat in 1979 werd aangekocht. Het indrukwekkende toestel was destijds fel begeerd omwille van zijn specifieke sonoriteit en de technische mogelijkheden die het te bieden had.

Toespraak door rector Van Cauwenberge en Prof. Dr. Marc Leman – 19.00 u – Aula UGent
Voorstelling van een collectors item in de vorm van een CD, LP en boek (Metaphon: Greg Jacobs)
Voorstelling van het boek “The Power of Music. Researching Musical Experiences, a Viewpoint from IPEM”” (ACCO)

Muzikaal programma deel 1 – 19.30 u
Elektroakoestisch concert met een selectie van werken representatief zijn voor een halve eeuw artistieke muziekproductie aan het IPEM (selectie uit CD Metaphon, ca 30 min)

Receptie in peristilium – 20.00 u

Muzikaal programma deel 2 – 20.30 u
Het tweede deel van het concert omvat een live performance van Lichtraum (2012), een project van multimedia artiesten Pieter Coussement en Peter De Koning. Lichtraum bestaat uit een atmosferisch geheel van live improvisaties in zowel geluid als beeld, gebaseerd op werk van Lucien Goethals.

Donderdag 28 maart 2013

Lezing/demo Nicolas Fells & Alistar MacDonald – 10.00 u – 11.00 u – zaal Mengal
lezing / demo door Nicolas Fells van University of Glasgow en Alistair MacDonald van Royal Conservatoire Scotland
Demo’s en voorbeelden gebaseerd op het thema van ‘esthetiek van culturele transformatie door technologie’. Focus op transformaties van traditionele Schotse en Japanse culturen door uitvoering met max.

Pianorecital Gabi Sultana – 12.30 u – 13.30 u – zaal Miry 
Gabi Sultana, oud-studente ManaMa Solist Hedendaagse Muziek (piano), speelt werk van Stockhausen, Goeyvaerts, Lachenmann en Quintyn.

Programma :

 • Karlheinz Stockhausen, Natürliche Dauern – (selection) (2005-2006)
 • Karel Goeyvaerts, Stuk voor Piano en Tape (1964)
 • Helmut Lachenmann, Guero (1970)
 • Koen Quintyn, Daisy 6.1 voor piano en tape

Lezingen-recital rond hedendaags experimenteel muziekonderzoek – 14.00 u – 17.00 u – Aula Academia
Het lezingen-recital plaatst de nauwe samenwerking tussen IPEM en het Conservatorium in de vorm van de Associatieonderzoeksgroep Muziek (AOG) in de spotlichten. Het lezingen-recital staat in het teken van het hedendaags experimenteel muziekonderzoek. Hieraan nemen doctoraatstudenten deel van het Conservatorium en van het IPEM. Het lezing-recital zal worden gevolgd door een discussie over de stand van zaken en mogelijke toekomstscenario’s voor het fundamenteel, praktijk- georiënteerd en experimenteel muziekonderzoek. Wat betekent muziekonderzoek in de gedigitaliseerde samenleving van de toekomst waar kennisontwikkeling, informatieopslag, educatie, creativiteit en entertainment volledig geïntegreerd zullen zijn?

Programma :

 • Lukas Huisman, Muzikale complexiteit en menselijke grenzen. Verhouding partituur- uitvoerder in de muziek van Sorabji
 • Hans Roels, Creatieve processen en polyfonie
 • Daan Janssens, Face à moi III
 • Françoise Van Hecke, The use of extended techniques in vocal training
 • Giusy Caruso, Western Embodiment of Carnatic Music: the 8th Cycle from the 72 Etudes Karnatiques pour piano by Jacques Charpentier (1933)
 • Katty Kochman, Respiration as a Reflection of Embodied Music Cognition in Vocal Performance
 • Luc Nijs, De Music Paint Machine

Tentoonstelling: een blik in het IPEM-archief – 14.00 u – 17.30 u – Aula Academia

Slotconcert SPECTRA – 20.00 u – zaal Miry
Het SPECTRA Ensemble mag de feestweek afsluiten op donderdag 28 maart met op het programma werken van jonge componist-onderzoekers en het zelden uitgevoerde Gmebophonies voor ensemble en tape van Lucien Goethals

SPECTRA viert tijdens dit concert mee de gemeenschappelijke roots. Het I.P.E.M. ontstond in 1963 immers uit de Spectra-groep, in het leven geroepen door enkele gedreven componisten en musicologen ter verdediging en verspreiding van de hedendaagse muziek, met bijzondere aandacht voor wat in Vlaanderen leefde. Leden als Claude Coppens, Lucien Goethals, Karel Goeyvaerts en Herman Sabbe inspireerden enkele jonge muzikanten in 1993 ten slotte tot de oprichting van het SPECTRA Ensemble, dat dezelfde missie en visie voor ogen heeft.

SPECTRA voert speciaal voor deze gelegenheid premières uit van Olmo Cornelis en Hans Roels en compostities van Daan Janssens en Laura Maes, alle vier jonge componist-onderzoekers verbonden aan het Gentse Conservatorium. SPECTRA brengt ook een zeldzame uitvoering van het werk Gmebophonies voor ensemble en tape van Lucien Goethals, die jarenlang de artistieke leiding van het IPEM op zich nam. Daarin participeren enkele studenten uit de Master na Master Hedendaagse muziek, die SPECTRA samen met ICTUS ondersteunt binnen de School of Arts Gent.
www.spectraensemble.com

Programma :

 • Laura Maes, Tondelier en Tolhuis, 2012 (compositie gemaakt voor TRACK)
 • Hans Roels, Centra,creatie, 2013
 • Olmo Cornelis, In Cinder , voor ensemble en tape (creatie)2013
 • Daan Janssens, (…) 2009-2010
 • Lucien Goethals, Gmebophonies voor ensemble en tape 1979

Tijd en plaats van het gebeuren :

Week van de Hedendaagse Muziek
Van maandag 25 t.e.m. donderdag 28 maart 2013
Koninklijk Conservatorium Gent – Hoogpoort 64 – 9000 Gent
Aula Academia – Volderstraat 9 – 9000 Gent

Het volledige programma en alle verdere info vind je op whm.schoolofarts.be