Het tijdelijk collectief brengt programma rond de integrale Madrigals van George Crumb

George Crumb Het ‘temporary collective’ / ‘collectif temporaire’ / ‘tijdelijk collectief’ bestaat uit 5 jonge muzikanten die elkaar in oktober 2012 leerden kennen als medestudenten van de ‘manama’ opleiding voor Hedendaagse muziek aan de School of Arts Gent, onder de vleugels van het Spectra en Ictus ensemble. Het collectief brengt een programma van vijf verschillende werken waarbij poëzie steeds aan de basis ligt van de muzikale compositie. Dit ofwel letterlijk als muzikale toonzetting van de tekst, ofwel abstracter, wanneer de componist zijn werk zelf bewust met het geschreven woord heeft geconfronteerd waardoor een puur instrumentaal muziekstuk een beschrijvende dimensie krijgt. Het programma is samengesteld rond de integrale Madrigals van George Crumb (foto).

George Crumb (1929) is een Amerikaans componist van avantgarde-muziek. Zijn werk wordt getypeerd door het gebruik van ongebruikelijke klankkleuren en speeltechnieken. Zijn befaamde cyclus Madrigals is een toonzetting van versregels van de Spaanse dichter Federico García Lorca (die hij ook citeerde in Ancient Voices of Children, liedcyclus uit 1970). De Madrigals vormen samen vier boeken van elk drie madrigalen die hij componeerde in opdracht van de Koussevitzky Foundation.

De partituur schrijft een sopraan, fluit, harp, contrabas en (miniaturistisch) slagwerk voor. Crumb maakt bijzonder selectief gebruik van de combinaties van die instrumenten en zorgt voor een unieke diversiteit in de manier waarop ze respectievelijk bespeeld worden. Zo is Book I (1965) geschreven voor sopraan, vibrafoon en contrabas, Book II (1965) voor sopraan, fluit/altfluit/piccolo en slagwerk, Book III (1969) voor sopraan, harp en slagwerk en Book IV (1969) voor sopraan, fluit/ altfluit/piccolo, harp, contrabas en slagwerk. Op het einde krijgen we pas de eerste echte tutti te horen.

Crumb hecht veel belang aan de poëzie van Garcia Lorca en vooral aan de uiting daarvan in de muziek. In elk boek staat de zangpartij dan ook centraal, zoals het eigenlijk hoort in madrigaalstijl. Soms gebruikt hij slechts één zin, soms meerdere verzen. Ook de stijl van elk madrigaal varieert; La noche canta desnuda sobre los puentes de marzo (Boek III) is erg ritmisch en contrapuntisch geschreven, daar waar Quiero dormir el sueño de las manzanas (eveneens Boek III) een zacht wiegelied is, een streepje solozang, onderbroken door zweverige noten van harp en vibrafoon.

Zoals gezegd zijn de Madrigals uitermate delicate stukken: zachte vocale effekten (gefluister, gemurmel), het gebruik van grote intervallen, polyritmiek, alternatieve speelwijzen, het creëren van de juiste sfeer: dat alles vraagt de ultieme beheersing van de uitvoerders. Speciale effecten gebruikt Crumb overigens puur expressief én op een logische manier, nooit louter als een opsomming van moderne technieken. Wie de partituur analyseert, merkt dat alles verbluffend logisch in elkaar steekt.

Programma :

  • Graham Flett, Cuando despertó el dinosauro todavía estaba allí (2010) voor sopraan, fluit, harp, contrabas en percussie (enkel in Logos)
  • Heinz Holliger, Unbelaubte Gedanken zu Hölderlins “Tinian” (2002) voor contrabas solo
  • Beat Furrer, Lotofagos (2006), voor sopraan en contrabas
  • Jacob Druckman, Reflections on the nature of water (1986) voor marimba solo
  • George Crumb, Madrigals, Books I, II, III, IV (1965, 1969) voor sopraan, fluit, harp, contrabas en percussie

Tijd en plaats van het gebeuren :

Het tijdelijk collectief : Heinz Holliger, Beat Furrer, Jacob Druckman, George Crumb
Woensdag 27 maart 2013 om 20.00 u
Kunstengalerie D’apostrof – Meigem

Pastoriestraat 59
9800 Meigem (Deinze)
Gratis toegang

Meer info : www.dapostrof.be
—————————–
Het tijdelijk collectief : Graham Flett, Heinz Holliger, Beat Furrer, Jacob Druckman, George Crumb
Maandag 29 april 2013 om 20.00 u
Logos Tetraëder – Gent

Bomastraat 26-28
9000 Gent

Meer info : www.logosfoundation.org

Extra :
Graham Flett : www.grahamflett.com, www.musiccentre.ca en youtube
Heinz Holliger op www.schott-music.com en youtube
Beat Furrer op en.wikipedia.org, www.universaledition.com, brahms.ircam.fr, www.baerenreiter.com en youtube
Jacob Druckman op en.wikipedia.org, www.boosey.com en youtube
George Crumb: www.georgecrumb.net, www.essentialsofmusic.com, en.wikipedia.org en youtube
George Crumbs Madrigals op youtube

Beluister alvast George Crumbs Madrigals, Book I – III Los muertos llevan alas de musgo

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=tqweBGKnZyw?feature=player_detailpage&w=500&h=305]

en Jacob Druckmans Reflections on the nature of water

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=jxJqnMC6l6c?feature=player_detailpage&w=500&h=305]