Debuutperformance Lehman Brothers in de Komkommertijd in Gent

Jasper & Jasper Oliver Ibsen, Jasper & Jasper (foto), Alexandra Filip en Frederik Croene groepeerden zich in Lehman Brothers, een collectief dat reflecteert over en experimenteert met interdisciplinariteit, digitalisering en collectiviteit. Dinsdagavond zullen zij op speelse wijze Komkommertijd als conceptuele ruimte invullen. Nieuwsgierigheid naar hoe performance/kunst er in de toekomst kan uitzien is de drijfveer en bepaalt in welke klank of beeld die avond zal resulteren.

Jasper & Jasper
(pianist Jasper Vanpaemel en gitarist Jasper Braet) is actief op het snijpunt tussen instrumentale en elektronische klank. Hun ervaring met traditionele instrumenten wenden ze aan om de lichamelijkheid en tastbaarheid van hun elektronisch instrumentarium te ontwikkelen.  Geluidssamples, realtime-processing en een hele resem van instrumenten en objecten, van de elektrische gitaar, fender rhodes, fluiten, snare-drum, cymbalen tot ventilatoren zijn de basisingrediënten voor hun performance. In de veelzijdigheid van deze set-up gaat hun interesse uit naar het detail, het specifieke en het unieke van een vooraf bepaalde configuratie. 

Frederik Croene (1973) bouwde in zijn nog jonge carrière naam op met zijn avontuurlijke pianoprogramma’s. Op zijn repertoire prijken klassiekers van Mozart en Beethoven naast composities die pas gisteren werden voltooid. Naast zijn focus op het creëren van nieuwe pianostukken van (bevriende) jonge componisten, herdenkt Croene vanuit het concept van de gedeconstrueerde piano traditionele situaties waarin het instrument en zijn uitvoerder terechtkomen. Dat mondde uit in (piano)muziek voor dans, live-begeleidingen van stomme films, muziekinstallatiekunst en solo-performances met Le Piano Démécanisé in samenwerking met kunstenaars uit verschillende disciplines en tal van muzikanten uit alle mogelijke stijlrichtingen.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Cinema of Attractions : Lehman Brothers
Dinsdag 2 april 2013 o 20.00 u
Komkommertijd – Gent

Reep 14
9000 Gent

Meer info : www.komkommertijd.be

Extra :
Oliver Ibsen : www.oliveribsen.com
Jasper & Jasper : jasperandjasper.be
Frederik Croene : www.frederikcroene.com