De Blinden van Daan Janssens & Patrick Corillon in De Munt

De Blinden Les Aveugles is een vreemd theatraal pareltje, wellicht de meest abstracte en de minst symbolistische tekst van Maurice Maeterlinck. Hij voert ons mee in het verbale rondtasten van twaalf blinden die verdwaald zijn in een woud waar de dood, aangekondigd door natuurklanken, het drama naar zijn hoogtepunt voert, zonder dat er een oplossing komt. De jonge Gentse componist Daan Janssens en de Luikse plastische kunstenaar en theatermaker Patrick Corillon bewerkten deze filosofische parabel voor het eerst tot muziektheater. Ze interpreteren het werk op een radicale manier, waarbij de mens, verblind door catastrofes, herinnerd wordt aan de lichtheid van het bestaan dat een onophoudelijke stroom is van leven en dood… Waar de muziek en de gezongen tekst de tragische spanning weergeven in een vertraagd crescendo, kiest de scenografie voor een heldere voorstelling die met speelse poëzie deze blinden licht verschaft in een wereld die de weg kwijt is.

“Een groep blinden zit in een bos, zonder de priester die hen begeleidt. Ze voelen de dode bladeren, ze horen het ruisen van de zee in de verte. Maar voor de rest blijkt alles rondom hen vreemd, en ook beklemmend.
Ze wachten, maar waarop? In zijn toneelstuk De blinden verwerkte Maurice Maeterlinck een aantal van zijn vertrouwde elementen: de fascinatie voor het vreemde en het metafysische, raadselachtige symbolen en duistere elementen, die bijdragen tot een licht gevoel van dreigend onheil.
Voor componist Daan Janssens en regisseur en kunstenaar Patrick Corillon bood Maeterlincks tekst een dankbaar vertrekpunt voor een eigentijdse muziektheatervoorstelling. Omdat er in Maeterlincks verhaal zo weinig gebeurt, laat het een muzikale en scenische aanpak toe waarin een verhaal vertellen bijzaak wordt.
Patrick Corrillon is een beeldend kunstenaar. Dat merk je aan het feit dat hij de zangers naar de achtergrond verbant en vooral met de decorelementen en projecties aan de slag gaat. Het spel met de houten panelen die het bos suggereren is mooi. De abstracte aanpak past wel bij het karakter van de tekst en de muziek, maar blijft wat beperkt. Erger is dat Patrick Corillon die abstractie tenietdoet door al te letterlijke elementen. De met de hand bediende projectie van de teksten, de vallende blaadjes en de Maeterlinck-achtige symboliek van maanlicht vallen uit de toon.
Voor Daan Janssens was het zijn eerste muziektheaterwerk. Het gros van het uur blijft de muziek subtiel en sereen, met een kleine maar efficiënte climax net voor het einde. In vergelijking met zijn vroegere werk is er in De blinden lyrische kwaliteit bijgekomen die de muziek een indringend en poëtisch karakter geeft. Zijn partituur verdeelt de noten onder de zes instrumenten en zes stemmen spaarzaam, maar weet er uiterst treffende kleuren, nuances en harmonische combinaties mee te weven. Zelfs verborgen achter hun houten panelen zingen de zangers van het Vokaallab heel fraai met een bijzonder homogene groepsklank. Ook het ensemble Musiques Nouvelles, onder leiding van Filip Rathé, speelt iedere noot van Daan Janssens’ partituur delicaat en met perfect ingehouden intensiteit in de emotionele spankracht.” (*)

Tijd en plaats van het gebeuren :

Daan Janssens & Patrick Corillon : De Blinden
Vrijdag 12 en zaterdag 13 april 2013, telkens om 20.00 u
De Munt – Brussel

Leopoldstraat 23
1000 Brussel

Meer info : www.demunt.be en www.lod.be

(*) Maarten Beirens in De Standaard, 23/03/2012

Extra :
Daan Janssens : www.daanjanssens.be en youtube

Elders op Oorgetuige :
De Blinden : muziektheater van Patrick Corillon & Daan Janssens op tekst van Maurice Maeterlinck, 20/03/2012

Bekijk hiet alvast de trailer van De Blinden

[vimeo http://www.vimeo.com/38534440 w=400&h=300]