Judy Dunaway, de Mother of Balloon Music in Logos

Judy Dunaway De Amerikaanse performancekunstenaar Judy Dunaway maakt al een generatie lang furore als onklopbaar virtuoos op een wel heel bijzonder instrument. Latex ballons in alle groottes en vormen zijn voor haar meer dan zomaar een speeltje: in wezen zijn het dikke, ovaalvormige snaren die -eenmaal je er een contaktmikrofoon op plaatst- een ongekende klankwereld openbaren. Dunaway, ook wel ‘Mother of Balloon Music’ genoemd, is er om die wereld voor ons te ontsluiten. Dat deed ze bij Logos al meermaals, en nu staat ze er dus terug.

Als je maar genoeg inventiviteit aan de dag legt, kan om het even wat een muziekinstrument zijn, en Judy Dunaway heeft dat als geen ander begrepen. De latex ballon, wellicht haar favoriete speeltje als kleine meid, groeide in de loop der jaren uit tot haar belangrijkste klankmedium. Sedert de jaren ’90 componeerde ze er meer dan 30 werken voor en hield ze er tal van improvisaties mee. In 2007 gaf ze zo’n performance bij Logos en dat deed ze met een enorme luchtballon die ze tussen haar dijen klemde en bespeelde met een vibrator. Daarmee probeerde ze het erotische aspect van haar hoofdinstrument te benadrukken.

Judy Dunaway (1964, Mississippi) is avantgarde-componist, improvisator en conceptueel kunstenaar, voornamelijk bekend door haar werk met latex ballons als volwaardige muziekinstrumenten. Ze presenteerde haar werk op verschillende festivals doorheen de Verenigde Staten en Europa, waaronder Lincoln Center Out-of-Doors (NYC), REDCAT, the SoHo Arts Festival, Knitting Factory, Roulette, Experimental Intermedia, Soundlab, New Museum of Contemporary Art, Bang on a Can Festival, Guelph Jazz Festival (Canada) en Podewil (Berlijn).

Ze werkte ook samen met John Zorn (meerbepaald op zijn Cobra-sessies) en Roscoe Mitchell en improviseerde er op los met musici als Jennifer Walshe, Yasunao Tone en FLUX Quartet. Met haar ballons maakt ze ook geregeld klankinstallaties, multimediale projekten en werken waarin ze hetzij traditionele bezettingen (koor, orgel, strijkkwartet) hetzij exotische instrumenten (koto, sitar) koppelt aan haar ballonspel. Haar werk is uitgebracht op labels als CRI (Composers Recordings Inc) en Innova Records.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Performance Judy Dunaway
Dinsdag 9 april om 20.00 u
Logos Tetraëder – Gent

Bomastraat 26-28
9000 Gent

Meer info : www.logosfoundation.org

Extra :
Judy Dunaway : www.jeweltone16.org/judydunaway, en.wikipedia.org, www.ubu.com en youtube

Een antwoord op “Judy Dunaway, de Mother of Balloon Music in Logos”

Reacties zijn gesloten.