Spiegel Strijkkwartet en Osama Abdulrasol gaan op zoek naar grensoverschrijdende muziek

Spiegel Strijkkwartet Het Spiegel Strijkkwartet wordt internationaal gewaardeerd. Het ensemble, dat een zeer uitgebreid en breed repertoire heeft, is volledig toegewijd aan het strijkkwartetgenre en ijvert al jaren voor de (her)waardering van het Vlaams muzikaal erfgoed. Het Spiegel Strijkkwartet schrijft aan een nieuw hoofdstuk in zijn toch al indrukwekkende palmares en gaat voor dit concert een boeiende samenwerking aan met qanûnspeler en componist Osama Abdulrasol. Hij werd geboren in Irak, studeerde westerse muziek (klassieke gitaar) in Groot-Brittannië en oosterse muziek (qanûn of Arabische harp) in Irak. Hij componeerde muziek en liederen voor verschillende projecten, films en theaterproducties. Op de qanûn speelde Osama Abdulrasol al zowat overal ter wereld, o.a. als solist met het Symfonisch Orkest van Antwerpen en het Vlaams Radio Orkest. Osama Abdulrasol en het Spiegel Strijkkwartet waren eerder samen te horen in de soundtrack van de Belgische film Turquaze, die door Bert Ostyn (Absynthe Minded) gecomponeerd werd. In het programma Mystiek gaan het Spiegel Strijkkwartet en Osama Abdulrasol samen op zoek naar grensoverschrijdende muziek, koppelen ze grote meditatieve klassiekers uit de kwartetliteratuur aan oosterse Sufimuziek en brengen ze een gedurfd samengaan van de oosterse en westerse kijk op het mystieke gegeven.

Wim Hendrikx over ‘OM’ : “OM: Strijkkwartet n° 1 werd gecomponeerd in 1992 in opdracht van BAP – Sabam. Het werk bestaat uit 5 delen die attacca in elkaar overgaan. Het basisgegeven voor deze compositie is de primitieve, Boeddhistische oerklank OM, de toon die Oosterse monniken reciteren en steeds herhalen in hun gebed en zang. Deze toon (onze Cis-toon) heeft de componist gecombineerd met 4 andere tonen die (F, G, As, C) – in hun traditie – een helende werking zouden hebben. Deze vrij consonante notengroep was de kiemcel tot een compositie die baadt in een meditatieve sfeer, ook teweeggebracht door de zachte nuances en het homogene timbre met de typische vermenging van de klankkleuren der instrumenten. Het werk is voor een stuk aleatorisch. De exacte metrische notatie werd vervangen door een aanduiding in reële tijd om periodes van elkaar af te scheiden. Binnen deze tijdsblokken zijn de uitvoerders redelijk vrij.” (*)

Programma :

  • Osama Abdulrasol, canun solo, Sufi 7, Elarouse
  • Wim Hendrikx, OM
  • Guillaume Lekeu, Molto Adagio
  • Bert Ostyn, Turquase variations
  • Franz Schubert, Andante con moto uit Der Tod und das Mädchen
  • Ludwig Van Beethoven, Heiliger Dankgesang uit strijkkwartet Op. 132.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Spiegel Strijkkwartet & Osama Abdulrasol : Mystiek
Vrijdag 26 april 2013 om 20.15 u
Sint-Pieterskerk Leut

Sint-Pietersstraat 11
3630 Leut

Meer info : www.ccmaasmechelen.be, www.spiegelstringquartet.com en osart.be

Extra :
Wim Henderickx : www.wimhenderickx.com (*), www.matrix-new-music.be en youtube