Academix : ontmoeting van 28 muziekacademies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in Flagey

Academix Op zondag 28 april onthaalt Flagey de tweede editie van Academix. Hier ontmoeten de 28 muziekacademies (Nederlands- en Franstalig) van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest elkaar. Van 10.30 u tot 19.30 u weergalmen een twintigtal gratis concerten in de studio’s van Flagey. Academix 2013 is het moment waarop de academies hun leerlingen, hun instrumentale en vocale ensembles en hun orkesten kunnen voorstellen aan het publiek.
 
Ontstaan in 2012, leidt deze artistiek-pedagogische samenwerking tot een toonmoment waarop de actuele artistieke vorming en de kwaliteit van het deeltijds kunstonderwijs van vandaag aan bod komen. De 400 leraars van de Brusselse academies voorzien in de vorming Muziek, Woord en Dans van meer dan 25.000 leerlingen. Academix laat toe om de best gevorderde leerlingen Muziek aan het werk te zien. Daarnaast geeft Academix ook de kans aan de leerlingen om het beste van zichzelf te geven in uitzonderlijke omstandigheden. Heel de dag lang stellen de 28 academies (Nederlands- en Franstalig) samen 20 concerten voor van telkens een uur.
 
De muziekstijlen die aan bod komen zijn zeer divers: oude muziek, klassiek, hedendaags, jazz, folk, traditionele muziek, chanson, variété, pop of slam. Dit eclectische aanbod toont aan dat de academies de afgelopen decennia sterk ingespeeld hebben op diversiteit. De postmoderne en de popcultuur hebben de historische manieren van lesgeven binnen de instellingen ingehaald. De vocale en instrumentale opleidingen zijn eveneens veelzijdig. Van solist tot een 150-koppig dubbel koor, van klein kamermuziekensemble tot koor en symfonisch orkest. En ook op vlak van leeftijden komt een brede groep aan bod. De leeftijd van de musici reikt van 11 tot 77 jaar. Tijdens Academix wordt het grootste deel van de programma’s verzorgd door jonge adolescenten die reeds een gevorderd niveau hebben bereikt.
 
Academix werd voor het eerst georganiseerd in 2012, na vraag van verschillende partijen. Eerst en vooral organiseerden de directies van de Franstalige academies reeds in 2004 Les Acafolies. Het concept van Les Acafolies bestond erin om elke twee jaar drie concerten tussen Brusselse academies te organiseren. Musiq’3 en de uitzending Musiq’académies zijn reeds sinds de tweede editie partner van het project Les Acafolies. Daarnaast kwam ook de vraag vanuit de Nederlandstalige academies, gesteund door Minister Pascal Smet om de grote ensembles (orkest, koor, fanfare) van de Brusselse muziekacademies een waardig podium te bieden. De derde vraag kwam vanuit Flagey; Algemeen Directeur, Gilles Ledure, en zijn team wensen ook tijdens deze tweede editie van Academix een impuls te geven aan dit bicommunautaire initiatief door een hele dag lang het volledige gebouw open te stellen aan de academies.
 
Tijdens de eerste editie in 2012 werden zestien concerten van telkens een uur voorgesteld, van ‘s middags tot ‘s avonds. Dit bracht 750 leerlingen en bijna 2000 toeschouwers samen.
 
Het evenement wordt ondersteund door RTBF Musiq’3, dat vier concerten zal opnemen in Studio 4.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Academix
Zondag 28 april 2013 vanaf 10.30 u
Flagey – Brussel

H.-Kruisplein
1050 Elsene (Brussel)
Gratis toegang

Meer info : www.flagey.be