Stadsmuziek : een muzikaal stadsparcours met verrassende mini-concerten op verschillende locaties in de Kortrijkse binnenstad

Ensemble Cairn Zondag 28 april wordt een grensoverschrijdende muzikale hoogdag. De happening Stadsmuziek staat volledig in het teken van MuzeMuse, een grensoverschrijdend netwerk van Concertgebouw Brugge, Festival Kortrijk, MAfestival Brugge, Opéra de Lille, Orchestre National de Lille, Schouwburg Kortrijk en Théâtre d’Arras. Elk van hen brengt een topensemble naar Kortrijk. Een Stadsmuziek om een puntje aan te zuigen, in samenwerking met de Europese Gemeenschap en de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai. De namiddag Stadsmuziek zit dan ook lekker vol met verrassende miniconcerten. In de binnenstad klinkt zowel klassiek als hedendaags en geluidskunst. Voor de helft bepaal je zelf je programma, twee keer komt het voltallige publiek ook samen: halverwege in de Sint-Maartenskerk en in de vooravond voor het feestelijke slotconcert in de Schouwburg.

Koor van de Opéra De Lille : ¡Canto Vivo! – Sint-Maartenskerk. – 15.00 u
Het koor van de Opéra de Lille is samengesteld uit jonge professionele zangers, hoofdzakelijk uit de regio Nord-Pas-de-Calais. Een variabele bezetting die wordt ingezet voor operaproducties maar ook voor concerten. Onder leiding van Yves Parmentier geniet het koor grote erkenning bij pers en professionelen. Parmentier is als dirigent houder van vijf internationale onderscheidingen en drievoudig winnaar van een Grand Prix. Tijdens MuzeMuse krijg je behalve operafragmenten ook religieuze muziek en een aantal swingende werkjes van Cubaanse en Argentijnse componisten te horen. Een concertprogramma dat bewijst hoe divers de Spaanse invloed in klassieke muziek wel kan zijn met werken van Manuel de Falla, Javier Busto, Calixo Alvarez, Pablo Casals en Ástor Piazzolla.

Orchestre National de Lille : Slotconcert – Schouwburg – 17.45 u
Het Orchestre National de Lille is één van de meest gevraagde orkesten ter wereld. Muziek bij de mensen brengen is hun topprioriteit. Iedereen telt! Zo speelt het orkest ook regelmatig op minder voor de hand liggende locaties als gevangenissen en ziekenhuizen. Onder leiding van de inmiddels 77-jarige Jean-Claude Casadesus brengen ze in Kortrijk een prestigieus programma vol romantiek. Je herkent één van de meest geliefde klassieke melodieën in het eerste Pianoconcerto van Piotr Iljitsj Tsjaikovski, een klassenbak vol krachtige en tedere contrasten. In Maurice Ravels tweede orkestsuite uit het ballet Daphnis et Chloé wordt u ondergedompeld in het liefdesverhaal tussen een geitenhoeder en een herderin. Een indrukwekkend orkestwerk en ideale grensoverschrijdende afsluiter!

Hans Beckers – Sonora Machina – De Kreun – 14.00 u en 16.45 u
Geluidskunstenaar en performer Hans Beckers benadrukt in Sonare Machina de muzikaliteit van geluid, ruis en stilte. Met zelfgecreëerde instrumenten toont hij dat ook huis-, tuin- en keukenobjecten volwaardige muziekinstrumenten zijn. Voor deze voorstelling construeerde hij een 40-koppig orkest waarin elk instrument ook muzikant is. Beckers gaat in dialoog met zijn installatie en voegt er lagen aan toe. Zo kan een eiersnijder een solo spelen terwijl hij die begeleidt op zijn tafelruismachine. Beckers was met Sonare Machina finalist van de Canvascollectie 2012. Een fascinerende muzikale belevenis voor jong en oud.

ClubMediéval : Eer therte scuere – Kerk Hospitaal, Budastraat 37 – 14.00 u en 16.45 u
Toen het beroemde Gruuthusemanuscript uit ca. 1400 verkocht werd aan de Nederlandse Koninklijke Bibliotheek ontketende dit in ons land een storm van verontwaardiging. Toch moeten we de Nederlanders dankbaar zijn. Door het handschrift minutieus te digitalisren en online te plaatsen, maakten zij het manuscript toegankelijk voor iedereen die het wil onderzoeken. Met de opvallend Kortrijks aandoende titel Eer therte scuere (‘Alvorens het hart scheurt’) brengt ClubMediéval o.l.v. Thomas Baeté een ‘best of’ uit hun programma geïnspireerd op dit manuscript: een repertoire bestaande uit hoofdzakelijk vrije interpretaties van liefdesliederen op instrumenten die in het manuscript vermeld staan, zoals vedel, harp, hakkebord, luit, sister en organetto. Geniet van deze mooie bloemlezing uit de veertiende- en vijftiende-eeuwse Europese muziek.

Ensemble Cairn : Folk Songs – Concertstudio – 14.00 u en 16.45 u
Ensemble Cairn rond spilfiguur Jérôme Combier is een groep ruimdenkende muzikanten en componisten die met het grootste gemak switchen van klassiek naar improvisatie of nieuwe muziek. Met overtuiging maken ze hedendaags klassiek toegankelijk. In hun programma Folk Songs belichten ze twee artiesten uit de jaren ’60: Luciano Berio, pionier van de elektroakoestische muziek en Bob Dylan, de legendarische folkmuzikant wiens teksten en melodieën in het collectieve geheugen gegrift staan. Berio’s Folk Songs, een liedcyclus voor mezzosopraan, fluit, klarinet, harp, altviool, cello en percussie, bestaat uit arrangementen van volksliederen uit verschillende landen. Deze worden afgewisseld met bewerkingen van Dylans songs, van Jonathan Ponthier en Jérôme Combier.

Ensemble Genesis & Masato Suzuki : The grief of Eurydice – Budascoop – 14.00 u en 16.45 u
De jonge klavecimbelspeler en organist Masato Suzuki is één van de interessantste musici van zijn generatie. Als zoon van Masaaki Suzuki, dirigent van het Bach Collegium Japan, is hij opgegroeid en opgeleid in de pure baroktraditie. Toch staat hij met beide voeten in de wereld van vandaag en wil hij zich beslist niet beperken tot de oude muziek. Masato en zijn Ensemble Genesis brengen een verrassende productie die, vertrekkend van het verhaal van Orpheus en Eurydice, barokmuziek vermengt met hedendaagse dans en een nieuwe compositie van Thanasis Deligiannis.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Stadsmuziek
Zondag 28 april 2013 vanaf 14.00 u
Vertrekpunt : Schouwburg Kortrijk

Meer info : www.festivalkortrijk.be en www.muzemuse.eu

Elders op Oorgetuige :
Festival van Vlaanderen Kortrijk laat klassiek en hedendaags samensmelten met de wondere wereld van de geluidskunst, 11/04/2013